Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι διάφορες δηλώσεις και αναρτήσεις με σχολιασμούς στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και το πως έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα θεσμικά από την κυβέρνηση. Πολλές φορές βέβαια δεν έχει σημασία μόνο το τι λέγεται αλλά από ποιον. Εν προκειμένω, δύο αναρτήσεις – φωτιά από εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες βάλλουν εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ντροπιαστικές μέρες» και «συγκάλυψη».
«Συγκάλυψη και ευτελισμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου»
Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, ο Ξενοφώντας Κοντιάδης είναι από τους πανεπιστημιακούς που μετρούν πολύ προσεκτικά τα λόγια τους.
Στο 6 γραμμών κείμενό του, το οποίο δημοσίευσε χθες σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, στρέφει τα βέλη του στην κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και τους χειρισμούς της:
«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάλεσε χτες τρεις επιχειρηματίες σε ακρόαση για την υπόθεση του παράνομου λογισμικού. Αυτοί δεν εμφανίστηκαν και δήλωσαν ότι θα στείλουν υπομνήματα.
Η πλειοψηφία, παρά την αντίθετη θέση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία προσαγωγής τους στην Επιτροπή, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.
Αν αυτό δεν αποκαλείται συγκάλυψη και ευτελισμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τότε πώς αλλιώς μπορεί να περιγραφεί;»
«Βήματα του μετασχηματισμού μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε ανελεύθερη»
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών από το 2021, γράφει με νόημα στην ανάρτησή του ότι «το εθιμικό ελληνικό παρακράτος το 2019 έγινε επιτελικό» και, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, απαριθμεί τα 5 βήματα του μετασχηματισμού μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε ανελεύθερη.
Η λέξη «επιτελικό» δίπλα από τη λέξη «παρακράτος» δίνει το στίγμα της τοποθέτησής του, η οποία καταλήγει: «Ντροπιαστικές μέρες για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Ας το αναγνωρίσουμε δυστυχώς».
«Τα βήματα του μετασχηματισμού μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε ανελεύθερη (illiberal) είναι τα ακόλουθα:
1ον, ο απόλυτος έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών
2ον, η απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου
3ον, η σίγαση των ανεξαρτήτων αρχών
4ον, το έλλειμμα πλουραλισμού στον τύπο &
5ον, η διάβρωση της δικαιοσύνης.
Τα προηγούμενα είναι, όπως λέμε, textbook πορεία που έχει απαντηθεί παντού.
Η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών πρέπει να διεκδικεί ευρωπαϊκά πρωτεία στην ταχύτητα δρασκελισμού των βημάτων αυτών. Τουλάχιστον σε άλλες χώρες, πήρε περισσότερο χρόνο ή ούτως ή άλλως είχαν ξεκινήσει από πολύ χαμηλά. Εδώ όμως, κονιορτοποιήσαμε το χρόνο.
Διότι η Ελλάδα και πλουραλισμό στον τύπο κάποτε είχε και μια στοιχειωδώς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και κοινοβούλιο που έστω για τα προσχήματα έλεγχε την κυβέρνηση και κάποιες άξιες ανεξάρτητες αρχές. Όχι φοβερά πράγματα, αλλά κάτι κινούνταν… Τώρα έμεινε μόνο η ερευνητική δημοσιογραφία και μια ανεξάρτητη αρχή να τιμούν το ρόλο τους. Επίσης, πάντα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν την αυτονομία τους στις υπόγειες διαδρομές τους, αλλά το εθιμικό ελληνικό παρακράτος το 2019 έγινε επιτελικό. Δεν είναι το ίδιο.
(Αυτή είναι η κεντρική ιδέα μεγαλύτερου κειμένου που δουλεύω τις μέρες τούτες).
Και επειδή ξέρω ότι θα μου πουνε κάποιοι πως “λάθη έγιναν, αλλά υπερβάλλω”, τους καλώ να σκεφτούνε προσεκτικά την κατάσταση με βάση τα παραπάνω πέντε βήματα. Να αφήσουν ένα λεπτό κατά μέρος τον φόβο τους για το ΣΥΡΙΖΑ, τη συμπάθειά τους για τον Κ. Μητσοτάκη ή ό,τι άλλο και απλώς να σκεφτούνε τι γίνεται σήμερα στη χώρα μας.
Και τους καλώ να δούνε τον εαυτό τους στον καθρέπτη διαβάζοντας τον επίλογο του άρθρου της manager κυβερνοασφάλειας της facebook, Artemis Seaford στην Καθημερινή:
«Και περιμένεις να έρθει επιτέλους το αίσθημα της ελπίδας. Ότι το προοδευτικό κομμάτι της κυβέρνησης θα σταθεί στο πλευρό των πιθανών θυμάτων και θα παραδώσει ένα νομοσχέδιο που θα κοιτάει, όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και στο παρελθόν. Ότι ο πρωθυπουργός θα πράξει το αυτονόητο και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε κανένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση να μην παραμείνει πάνω από το νόμο. Ότι οι φιλελεύθεροι διανοούμενοι θα βγουν από τη φοβική σκιά του 2015 και θα πουν τα πράγματα, εάν ισχύουν ως φαίνονται, με το όνομά τους ‒ ως μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των όρων της ίδιας της δημοκρατίας»
Ντροπιαστικές μέρες για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Ας το αναγνωρίσουμε δυστυχώς».
Στην αντεπίθεση ο Γιώργος Κύρτσος – Με βολές κατά Μητσοτακη ζητά να ερευνηθεί η παρακολούθησή του
Βόμβα Χαρίτση για Σκρέκα – 17,6 εκατ. ευρώ σε έναν σύμβουλο θα πληρώσει το ΥΠΕΝ
Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για την Εύβοια – Προβληματισμός και κόντρες πολλών Ρίχτερ