Πολιτική

Βόμβα Χαρίτση για Σκρέκα – 17,6 εκατ. ευρώ σε έναν σύμβουλο θα πληρώσει το ΥΠΕΝ

“Χρυσάφι” θα πληρώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Κώστα Σκρέκα τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς, όπως αποκάλυψε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα καταβάλλει 17,6 εκατομμύρια ευρώ σε έναν και μόνο «τεχνικό σύμβουλο». Σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση πρόκειται για «ντροπή», καθώς οι δύο σχετικές συμβάσεις έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, την ώρα που από αυτό αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για δύο συμβάσεις, η πρώτη ύψους 15 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και η δεύτερη 2,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η πρώτη αφορά «Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου Ωρίμανσης Έργων, ήτοι υπηρεσίες τεχνικής, και διοικητικής τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αναθέτουσας Αρχής ή προς δικαιούχους του ευρύτερου δημοσίου τομέα για το σχεδιασμό, και υλοποίηση δράσεων , λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού περιβάλλοντος».

Στην ίδια σύμβαση περιλαμβάνονται «Υπηρεσίες Οικονομοτεχνικού Συμβούλου, ήτοι υπηρεσίες που ενέχουν μελέτη σκοπιμότητας και ανάλυση κόστους-οφέλους, τα οποία συνιστούν εργαλεία που δίνουν προτεραιότητα σε ανταγωνιστικά έργα και είναι χρήσιμα για την επιλογή των επενδύσεων που είναι περισσότερο ωφέλιμο να πραγματοποιηθούν σε σχέση με άλλες ενώ, μέσω της ορθής χρήσης των εν λόγω εργαλείων, προωθούνται οι στόχοι της πολιτικής συνοχής της ΕΕ».

Τέλος, στην εν λόγω σύμβαση περιλαμβάνονται «Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Συμβούλου, ήτοι υπηρεσίες υποστήριξης της Αναθέτουσας Αρχής στην ανάπτυξη σχεδίου σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα , εάν απαιτηθεί , ή λοιπών υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται σε διαφορετικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης (π.χ. έργα ενεργειακής απόδοσης)», καθώς και «Υπηρεσίες Συμβούλου Παρακολούθησης Έργων και υποστήριξης της Αναθέτουσας Αρχής, όπου απαιτηθεί».

Η δεύτερη σύμβαση ύψους 2,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) αφορά την παροχή υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου και περιλαμβάνει «γενικές υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, μεταξύ άλλων, ενεργειών κατά την ωρίμανση των έργων (παροχή νομικών συμβουλών ως προς συναφείς με τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών ενστάσεις και προσφυγές, υποβοήθηση της αναθέτουσας αρχής κατά τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών, παροχή νομικών συμβουλών ως προς το εφαρμοστέο ρυθμιστικό πλαίσιο και ως προς διαδικασίες αδειοδότησης κ.ά.), προετοιμασίας νομοθετικών ρυθμίσεων και κανονιστικών πράξεων, υπηρεσίες υποστήριξης σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, και υπηρεσίες νομικού συμβούλου έργων ΣΔΙΤ, καλύπτοντας την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, ωρίμανσης, και υλοποίησης ενός έργου ΣΔΙΤ».

Σημειώνεται ότι και οι δύο συμβάσεις είναι διάρκειας 35 μηνών, με δικαίωμα παράτασης. Σχολιάζοντας το θέμα, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε σε ανάρτησή του: «17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο “τεχνικό σύμβουλο” ενός και μόνο υπουργείου (ΥΠΕΝ). Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς. Ντροπή!».

Οι ειδήσεις σήμερα

Το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ φέρνει τη μάχη κορυφής Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago