Κοινωνία

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για την Εύβοια – Προβληματισμός και κόντρες πολλών Ρίχτερ

Προβληματισμό στους σεισμολόγους και αγωνία στους κατοίκους της Εύβοιας προκαλούν η μετασεισμική ακολουθία και ιδιαίτερα ο χθεσινοβραδινός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ στην περιοχή νότια-νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες. Ένας σεισμός που και αυτός έγινε αισθητός στην Αττική.

Για τους ειδικούς «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά», καθώς, όπως σημειώνουν,  πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητούν χρόνο για να διαπιστώσουν, αν τα 5 Ρίχτερ της Τρίτης ήταν ο κύριος σεισμός ή αν πρόκειται για σμηνοσειρά. Σημειώνεται πάντως, ότι και ο νέος σεισμός προήλθε από τον  ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει, το πρωί της Τρίτης, τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, αλλά και δεκάδες μετασεισμούς, μικρότερης έντασης, στη διάρκεια της νύχτας.

Τον προβληματισμό των σεισμολόγων μετέφερε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA. «Είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε τι διεργασίες γίνονται στο εσωτερικό της Γης» είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις, εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει επικοινωνία με την πολιτική διοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ». Κατά τον ίδιο, ο σεισμός της Εύβοιας «δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο».

Την ίδια ώρα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη, αν η τελευταία δόνηση των 5 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός. Ο ίδιος σημείωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα και ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Ωστόσο, αν και ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τα 5 Ρίχτερ «δικαιολογημένα», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις». Σε ανάρτησή του, άλλωστε, χαρακτήρισε «βιαστική και επιπόλαιη» την αρχική άποψη ότι τα 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ κάλεσε, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Άκη Τσελέντη, να κλείσει τη συζήτηση για τις Αλκυονίδες.

Την ώρα πάντως που οι κόντρες των σεισμολόγων κινούνται σε ανεβασμένα Ρίχτερ, έντονη παραμένει η αγωνία των κατοίκων της Εύβοιας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τα 5 Ρίχτερ, το βράδυ της Τρίτης, προκάλεσαν, άλλωστε, πρόσθετα προβλήματα, κυρίως στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε στο evima.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους». Οι δήμαρχοι Καρύστου  Λευτέρης Ραβιόλος ,και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ φέρνει τη μάχη κορυφής Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago