«Να ορίσει την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης και να μην αφήνει τον τόπο σε μια διαρκή πολιτική αβεβαιότητα με τη δική του παρουσία στο ρόλο του πρωθυπουργού με ημερομηνία λήξης» κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας . Αναφερόμενος δε στη φράση του Μητσοτάκη ότι «η χώρα μυρίζει ήδη εκλογές» τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει».
Μιλώντας στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής με τίτλο «Ελληνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες σε ένα απρόβλεπτο μέλλον», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών. Τόνισε επίσης ότι «η πολιτική αλλαγή σήμερα είναι μια αναγκαιότητα και για να επανέλθουμε στη θεσμική ομαλότητα, για να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία και το κράτος δικαίου, μετά από όσα έχουν συμβεί. Αλλά και για να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα που αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας».
Ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε την τρέχουσα περίοδο με τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας και επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την οικονομική «πραγματικότητα» που βιώνει ο μέσος πολίτης. Παραλλήλως προειδοποίησε για μία «νέα κρίση χρέους» που «απειλεί ξανά την ελληνική οικονομία» όχι του δημόσιου, αλλά του ιδιωτικού.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει στην διεθνή οικονομία η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε άλλον δρόμο για την αντιμετώπισή τους από εκείνον των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών. Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης ακολούθησαν έναν δρόμο, που περιλαμβάνει «κρατικοποιήσεις στην ενέργεια, παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό, ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και συγκράτησης των τιμών. Η Ελλάδα όμως δεν βρίσκεται σε αυτή τη λογική. Στην Ελλάδα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω τη ΔΕΗ» είπε αναφερόμενος στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Μας απαντάνε: μα η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Ναι, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Η αισχροκέρδεια είναι made in Greece» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να «βαθύνει την κρίση» και να καταστήσει τη χώρα «πρωταθλήτρια στην ακρίβεια», διογκώνοντας «ακόμα περισσότερο δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως οι ανισότητες».
«Η μισή Ελλάδα χρωστάει και η περιβόητη μεσαία τάξη, που δήθεν θα έβλεπε μια καλύτερη μέρα, είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό» είπε αναφερόμενος στις τεράστιες οφειλές «σε τράπεζες, σε funds, στην εφορία και στον ΕΦΚΑ». Παραλλήλως, επέκρινε τα «ρεκόρ 20ετίας» σε κέρδη εισηγμένων εταιριών και τραπεζών, «που ενώ έχουν σφαλίσει την κάνουλα της ρευστότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων», όπως είπε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «γιγαντιαία και άδικη αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, μέσα από την υψηλή έμμεση φορολογία και την αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς του ρεύματος» και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταστεί «μια χώρα άδικη για τους πολλούς, αλλά και χωρίς βιώσιμη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική». Και πρόσθεσε: «Εδώ λοιπόν είναι που η δημοκρατία έρχεται να σώσει και την οικονομία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Σταθερότητα και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, σταθερότητα και ασέλγεια στους θεσμούς, σταθερότητα και υποτίμηση της δημοκρατίας δε μπορεί να υπάρξει». Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε και την άρνηση του Μητσοτάκη «να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις θεσμικά» στις ερωτήσεις που του έχει καταθέσει για το θέμα των παρακολουθήσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη για «ένα νέο σχέδιο» προκειμένου «να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του σήμερα και να οργανώσουμε τις δυνατότητες του αύριο», προχωρώντας στη συνέχεια στόχους της πολιτικής κατά της ακρίβειας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να υπάρξει:
Παρεμβολή στην λειτουργία των αγορών, αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και διευκολύνοντας τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών ώστε να εξαφανιστεί η αισχροκέρδεια και ο υπερβάλλων εγχώριος πληθωρισμός,
Επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών κοινής ωφέλειας (πχ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που μπορούν να δράσουν εξισορροπητικά στην λειτουργία της αγοράς και να αξιοποιηθούν ως εργαλεία προώθησης δημόσιων πολιτικών με στόχο την στήριξη του συνόλου της οικονομίας
Προώθηση αναδιανεμητικών μηχανισμών φορολογώντας τα υπερκέρδη ώστε να στηρίζει με δημοσιονομικά μέτρα τα νοικοκυριά και τους πλέον αδύναμους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το ιδιωτικό χρέος ως «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας» και επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διευκόλυνση των οφειλετών περιλαμβάνει τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με κούρεμα οφειλής. Ανέφερε δε ότι αυτό το σχέδιο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: «Έναν για τις επιχειρήσεις, έναν για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά και έναν για τις οφειλές προς το ευρύτερο Δημόσιο».
Σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση νερού και απορριμμάτων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Άνοιγμα Σταϊκούρα; Αναγνώρισε τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του χρέους