Πολιτική

Σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση νερού και απορριμμάτων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για επιβεβαίωση του κυβερνητικού σχεδίου να «ξεπουλήσει» τις υπηρεσίες ύδρευσης και να παραδώσει τη διαχείριση αποβλήτων σε ιδιώτες κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσίαση, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο,  νομοσχεδίου για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων.

Σε κοινή δήλωσή τους ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και η Αναπληρώτρια Τομεάχης, Πέτη Πέρκα, καταγγέλλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ότι «επιχειρεί πριν τις επικείμενες εκλογές, να ξεπουλήσει κοινωνικά αγαθά και να παραχωρήσει τα ασημικά της χώρας στους κολλητούς του». Αναφέρουν μάλιστα ότι «προωθεί μάλιστα “μεταρρυθμίσεις» που δεν εφαρμόστηκαν ούτε την περίοδο των μνημονίων».

Στην κοινή δήλωσή του ο κ. Φάμελλος και η κ. Πέρκα κάνουν λόγο για «αντιμεταρρύθμιση» δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, η οποία «εισήχθη από την κυβέρνηση, εν κρυπτώ, στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς καμία διαβούλευση ή συζήτηση με την κοινωνία ή την αυτοδιοίκηση». Οι ίδιοι αναφέρουν ότι «ο στόχος είναι εμφανής: να υπάρχει εποπτεία σε νευραλγικούς και σε μονοπωλιακού χαρακτήρα τομείς του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει συστηματικά, εδώ και τριάμισι χρόνια, την εμπλοκή των ιδιωτών. Από το ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ, που τελικά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο σχέδιο για ΣΔΙΤ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που εκπονεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έως τις ιδιωτικές μονάδες καύσης απορριμμάτων και επεξεργασίας απορριμμάτων που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων».

Οι Τομεάρχες περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι «η συνταγή του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη είναι μία: παραχώρηση καίριων μονοπωλιακών υποδομών σε ιδιώτες με καταστρατήγηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και για να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη θέσει σε εξέλιξη σχέδιο χρεωκοπίας των ΔΕΥΑ, μέσω του κόστους ενέργειας, συγχωνεύσεων αλλά και δυσφήμισής τους με δημόσιες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ».

Αναφέρουν τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει έγκαιρα το κυβερνητικό σχέδιο ξεπουλήματος της ύδρευσης και των απορριμμάτων και επισημαίνουν την αναγκαιότητα για πολιτική αλλαγή για «να φύγει το συντομότερο για η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της». Καλούν δε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και την αυτοδιοίκηση «να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός μετώπου για την προάσπιση των βασικών κοινωνικών αγαθών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε τα σχέδια Μητσοτάκη να μείνουν στα χαρτιά».

Οι ειδήσεις σήμερα

Γερμανία: Οργάνωση σχεδίαζε την απαγωγή του υπ. Υγείας και πραξικόπημα

Πως ένας μεταπτυχιακός φοιτητής έκανε τον Μητσοτάκη να παρεκτραπεί

Πυρά Τζαβάρα κατά ΕΡΤ: Ούτε άρρωστος είμαι ούτε παραιτήθηκα, απλώς διευκολύνω  

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago