Κόσμος

Πολυφωνία και διαφορετικές προσεγγίσεις στο ΝΑΤΟ για το ουκρανικό και τη Ρωσία

Η κρίση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή και η βοήθεια προς το Κίεβο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρότατες συνέπειες που επιτείνονται από την έλευση του χειμώνα αναμένεται να μονοπωλήσουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Βουκουρέστι. Οι ΗΠΑ προσέρχονται για να ανακοινώσουν νέα βοήθεια, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι εταίροι στη Συμμαχία. Τα πράγματα, ωστόσο, περιπλέκονται όταν η συζήτηση φτάνει στη στάση που πρέπει να κρατήσουν έναντι της Ρωσίας, αλλά και στις εκτιμήσεις για τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε στο Βουκουρέστι, θα ανακοινώσει την παροχή νέας βοήθειας προς το Κίεβο, προκειμένου να αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές από τις ρωσικές επιδρομές. Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση, με αμερικανικές εταιρείες και με ευρωπαϊκές χώρες και αναζητά κυρίως εξοπλισμό για να διορθωθούν οι ζημιές στους σταθμούς υψηλής τάσης στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, στην Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με το κρύο και τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρόεδρος Ζελένσκι δηλώνει ότι αναμένει νέες ρωσικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα, ανάλογες με εκείνες που προκάλεσαν τις καταστροφές, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, της DTEK, ότι θα μειώσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 60% για τους καταναλωτές στο Κίεβο. Παραλλήλως, η διαχειρίστρια εταιρεία, η Ukrenergo, ανακοίνωσε ότι  αναγκάστηκε να επαναλάβει τις έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη την Ουκρανία.

Στο ΝΑΤΟ, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αποσταλεί μεγαλύτερη βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που αναμένεται να ζητήσει και ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας. Οι υπουργοί θα συζητήσουν την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας, όπως η αντιαεροπορική άμυνα και τα πυρομαχικά (αντιαεροπορικά και μετασχηματιστές ζήτησε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών), αλλά και την παροχή της λεγόμενης μη θανατηφόρας βοήθειας, όπως καύσιμα, ιατρικό εξοπλισμό και  συσκευές παρεμβολής κατά των drones. Το τελευταίο, το προωθεί μάλιστα με ιδιαίτερη ζέση ο Στόλτενμπεργκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας θα συζητήσουν και το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ένα θέμα για το οποίο δεν αναμένονται τρομερές εξελίξεις, πέρα από την επιβεβαίωση ότι η πόρτα είναι ανοιχτή. Μια απόφαση πάντως για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δείχνει πολύ μακρινή, καθώς οι αντιρρήσεις της Μόσχας είναι γνωστές και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Εδώ προβάλλουν και άλλα δύο ζητήματα για τη Συμμαχία: οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια του πολέμου και τη στάση έναντι της Ρωσίας, καθώς και η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι Αγγλοσάξονες και οι χώρες της Βαλτικής, μαζί με τους Σκανδιναβούς παρατηρητές, επιμένουν ότι το Κίεβο πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και ότι η Μόσχα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλες κυρώσεις. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να θέτουν ακόμη και ζήτημα κλεισίματος του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Από την πλευρά της, η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία προωθούν πιο μετριοπαθείς πολιτικές, καταδικάζοντας βεβαίως τη ρωσική εισβολή.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, δηλαδή την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα πει το “ναι” πριν τις τουρκικές εκλογές. Το αίτημα των δύο σκανδιναβικών χωρών αποτελεί άλλωστε εργαλείο στα χέρια του για πιέσεις προς τις δύο χώρες, και όχι μόνο, σε ό,τι αφορά τις εναντίον του επικρίσεις για την πολιτική του έναντι των Κούρδων και την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία. Καθυστέρηση παίζει όμως και η Ουγγαρία, η οποία, προφανώς λόγω των ειδικών σχέσεών της με την Τουρκία και τη Ρωσία, έχει αναβάλει για το 2023 την έγκριση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Πως ένας μεταπτυχιακός φοιτητής έκανε τον Μητσοτάκη να παρεκτραπεί

Βαξεβάνης: H Ράικου ήταν το αγαπημένο παιδί του Παπαγγελόπουλου

Πυρά Τζαβάρα κατά ΕΡΤ: Ούτε άρρωστος είμαι ούτε παραιτήθηκα, απλώς διευκολύνω  

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago