Κόσμος

Το κρύο διχάζει την Ουκρανία – Εμφύλιος στο Κίεβο για το ρεύμα

Στον δήμαρχο του Κιέβου, τον θρύλο της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, ξέσπασε ο Ζελένσκι με αφορμή τις μεγάλες περιόδους διακοπής της ηλεκτροδότησης στην ουκρανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στους δύο άνδρες, με τον Ουκρανό πρωθυπουργό να εστιάζει στην επίθεσή του και την «κακή δουλειά» που έκανε ο Κλίτσκο σε ό, τι αφορά την δημιουργία καταφυγίων για τους κατοίκους του χιονισμένου Κιέβου.

Η δημόσια διαμάχη των δύο ανδρών έρχεται στον απόηχο των καταστροφικών ρωσικών επιθέσεων από τις οποίες προκλήθηκαν καταστροφές στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Για να το θέσω ήπια, χρειάζεται περισσότερη δουλειά» είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «το επίπεδο των υπηρεσιών σε πολλά κέντρα του Κιέβου δεν ήταν αρκετά καλό».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός αναφερόταν στα κέντρα που έχουν δημιουργηθεί στο Κίεβο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, στα οποία οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ζέστη, νερό, ίντερνετ και σύνδεση κινητού τηλεφώνου. Τα σχόλια του Ζελένσκι, έρχονται όμως σε αντίθεση με την γενική εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει από την  έναρξη της ρωσικής εισβολής: μια εικόνα ενότητας, στο πλαίσιο της οποίας συχνά πλέκει εγκώμια στους αξιωματούχους.

Το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε το Σάββατο, όταν η δημοτική αρχή του Κιέβου, τρεις ημέρες μετά το νέο μπαράζ ρωσικών επιδρομών, ανακοίνωσε ότι περίπου 130.000 κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Και αυτό, παρότι αρχικά είχε υποστηρίξει πως όλες οι υπηρεσίες που αφορούν στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στη θέρμανση και στις επικοινωνίες θα αποκαθίσταντο μέσα σε 24 ώρες.

Των επικρίσεων πάντως του Ζελένσκι είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, δήλωση του δημάρχου ότι στην λουκρανική πρωτεύουσα έχουν δημιουργηθεί και λειτουργού περισσότερα από 400 «σημεία θέρμανσης». Μάλιστα ο Κλίτσκο έγραψε στο Telegram πως οι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία και άλλα δημόσια ιδρύματα και πως θα είναι ανοιχτοί καθημερινά.

Σε άλλη ανάρτησή του, με βίντεο, ο δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε: «Δεν θέλω να εμπλακώ σε πολιτικές μάχες, ιδιαίτερα στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αυτό είναι παράλογο. Έχω πράγματα να κάνω στην πόλη». Παραλλήλως, με δήλωσή του, απέδωσε την διαμάχη με τον Ζελενσκι στους συμβούλους του προέδρου που τον «χειραγωγούν».

«Για να το θέσω ήπια. Αυτό δεν είναι ωραίο, ούτε για τους Ουκρανούς, ούτε για τους ξένους εταίρους μας» είπε και ο Κλίτσκο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια. Ο Δήμαρχος του Κιέβου και ο Ουκρανός πρόεδρος είχαν έρθει και παλιότερα σε διαμάχη για διάφορα θέματα, ποτέ όμως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Την ίδια ώρα και ο επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι στο κοινοβούλιο, ο Νταβίντ Αρακάμια, επιτέθηκε στον Κλίτσκο, λέγοντας ότι οι εξηγήσεις του διαφέρουν από τις αναφορές των πολιτών. Του έδωσε μάλιστα μια βδομάδα για να διορθώσει τα προβλήματα, πριν γίνουν επιθεωρήσεις για τα κέντρα βοήθειας. Ο Ζελένσκι από την πλευρά του προειδοποίησε για νέα ρωσικά πλήγματα, τονίζοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα και το κρύο εναντίον του ουκρανικού λαού.

Οι ειδήσεις σήμερα

Παρακολουθήσεις: Μήπως πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο από ένα ελληνικό «Watergate»;

Τάσος Τέλλογλου: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης αποφάσιζε για τις παρακολουθήσεις

Οι Ευρωπαίοι άργησαν να καταλάβουν ότι δούλευαν για το συμφέρον των ΗΠΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago