Categories: Οικονομία

Τα πακέτα στήριξης του 2022 “κυρίως πιάτο” στο Eurogroup

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών , Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Εκεί, στο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώνουν ότι το δείπνο μετά την σημερινή συνεδρίαση γίνεται για να συζητηθεί η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και το πώς θα αυξηθεί η επιρροή της ευρω-ομάδας στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Όμως στο δείπνο που θα ακολουθήσει της σημερινής συνεδρίασης, “κυρίως πιάτο” θα είναι οι σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Βορά και Νότου για τα πακέτα στήριξης του 2022, καθώς οι τελευταίοι – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – ζητούν την ίδια χαλαρότητα με το 2021, δεδομένου ότι τώρα είμαστε αντιμέτωποι και με ένα πληθωρισμό που δείχνει να μην είναι παροδικός και για την αντιμετώπισή του απαιτούνται μέτρα στήριξης, ενώ ο κορονοϊός βρίσκεται σε φάση επιδείνωσης.

Σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν και τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη- μέλη για το προσεχές έτος. Επιπροσθέτως, θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το α’ εξάμηνο του 2022.

Μετά τη συνεδρίαση, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν ειδική οικογενειακή φωτογραφία, ενόψει της συμπλήρωσης – την 1η Ιανουαρίου 2022 – των 20 ετών από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ. Θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Eurogroup στους υπουργούς Οικονομικών, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου έτους.

Aύριο, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin. Σε αυτή, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago