Categories: Πολιτική

Κραταιή νίκη Ανδρουλάκη – Με Παπανδρέου στον β΄ γύρο – Προβληματισμός σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή

Κραταιή νίκη πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής ο οποίος στον β’ γύρο την προσεχή Κυριακή, θα είναι αντιμέτωπος με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πέτυχε τελικά, σε μια μάχη στήθος με στήθος να προηγηθεί του Ανδρέα Λοβέρδου. Ωστόσο, το αποτέλεσμα και δη η μεγάλη διαφορά που αγγίζει τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου, δημιουργεί προβληματισμό τόσο στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου που αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα από το αποτέλεσμα το οποίο μόνο αναμενόμενο δεν ήταν τουλάχιστον για το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, όσο και στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μεγάλη συμμετοχή πάντως των φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων και δημιούργησε την αίσθηση ανανέωσης στο ΚΙΝΑΛ, ήταν έκδηλη από νωρίς. Λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι άγγιζαν τις 80.000 όσοι είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Όταν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για συμμετοχή μέχρι εκείνη την ώρα, περισσότερων από 220.000 ατόμων, η χαρά περίσσευε στο Κίνημα Αλλαγής ενώ τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η είδηση προκάλεσε ανησυχία. Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες της πρώτης Κυριακής, που τελικά άγγιξε τις 270.000, «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αποτίμησης που κάνουν πολιτικοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να προδικάσει κάποιος οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δίχως αμφιβολία η τεράστια δυναμική που σημειώθηκε, είναι αξιοσημείωτη. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις, το επόμενο διάστημα θα καταγράψουν και αυτές, το μέλλον αυτής της δυναμικής. Επιπροσθέτως, η μεγάλη συμμετοχή στον α’ γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, ανέδειξε το γεγονός, όπως εκτιμούν οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες, ότι προέρχεται και από τις δύο πλευρές, δηλαδή, από την Πειραιώς αλλά και από την Κουμουνδούρου, κάτι το οποίο δημιουργεί προβληματισμό και στις δύο πλευρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά, έχει λόγους να ανησυχεί καθώς ο φόβος να επιστρέψουν στο «σπίτι» οι παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν «μετακομίσει» το 2015 στην Κουμουνδούρου καραδοκεί, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στο χθεσινό αποτέλεσμα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την μετεγγραφή τους η οποία μόνο τυχαίας υποδοχής δεν έτυχε.

Στο κυβερνών κόμμα από την άλλη, το οποίο στις τελευταίες εκλογές το 2019, είχε πετύχει να το ακολουθήσει ένα ποσοστό – μικρό μεν, όπως υποστηρίζουν στελέχη του, αλλά όχι αμελητέο – πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί προβληματισμό. Ωστόσο, ο χρόνος θα δείξει το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις θα δώσουν τον τόνο, πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και τι μέλει γενέσθαι στο ΚΙΝΑΛ σε ότι αφορά την απήχηση της εκλογικής διαδικασίας αλλά ακόμη και την προοπτική του, μετά και τον β’ γύρο που αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς η επαναληπτική εκλογική μάχη καθίσταται για την μεν πλευρά Ανδρουλάκη ως βέβαιη νίκη, για τη δε πλευρά Παπανδρέου θεωρείται δεδομένο ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για τη διεκδίκηση της αρχηγίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago