Πολιτική

«Τρύπες» ασφαλείας στο gov.gr βρήκε η Εφημερίδα των Συντακτών – Τι απαντά ο Πιερρακάκης

Επικίνδυνες «τρύπες» ασφαλείας στο gov.gr, με συνέπεια τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών να είναι εκτεθειμένα σε κακόβουλες διαρροές, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών“. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι «οι εφαρμογές της κυβέρνησης για τα κινητά αφήνουν ανοιχτά “παράθυρα” για εμπορική ή πολιτική εκμετάλλευση», λειτουργώντας ως «θηρευτές προσωπικών δεδομένων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περισσότερα από 1.000.000 «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με εγκατεστημένες εφαρμογές του GOV.GR καταγράφουν τις διαδικτυακές ή φυσικές κινήσεις του κατόχου τους. Επίσης, με την άδεια του ανυποψίαστου χρήστη τους, αφήνουν ανοιχτές «τρύπες» ασφαλείας ή και  εμπορικής-πολιτικής αξιοποίησης, αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Στο σημείο αυτό, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «τα στοιχεία πάνω από 1 εκατ. ανυποψίαστων κατόχων τηλεφώνων διοχετεύτηκαν σε διαφημιστές μέσω των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών».

«Η υπόθεση με τα “Big Data”, που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες από τις εφαρμογές παραπέμπει σε αντίστοιχη (στατιστική έστω) αξιοποίηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που επεξεργάστηκε η αμφιλεγόμενη Palantir και στην Ελλάδα, με αφορμή την πανδημία (και την αντίστοιχη της Cisco από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών) -συμβάσεων που ακόμη παραμένουν αδιαφανείς ως προς τον σκοπό και τα αποτελέσματα, το οικονομικό σκέλος ή τις δυνατότητες στόχευσης των χρηστών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι «πέραν της εμπλοκής της αμερικανικής Palantir σε ζητήματα «κοινωνικής μηχανικής» στο Meta/Facebook στις αμερικανικές εκλογές, πρόκειται για μια εταιρεία που στην αρχική της φάση είχε συγχρηματοδοτηθεί και από τη CIA, ενώ στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται αμερικανικές και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την Εφ.Συν «η άδεια αναγνωριστικού διαφήμισης δίνει στον διαχειριστή των εφαρμογών τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη του κινητού τηλεφώνου στο διαδίκτυο, συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα -μερικές φορές ευαίσθητα, άλλες φορές απλώς στατιστικά- τα οποία εμφανώς αξιοποιεί, αφού ζητά τη σχετική άδεια κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ότι δεν διαβιβάζει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών σε τρίτη χώρα ή σε κάποιον διεθνή οργανισμό (Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων). Ωστόσο, η εφημερίδα επικαλείται την άποψη νομικών, σύμφωνα με την οποία η δήλωση αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί και για φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες.

Στο ρεπορτάζ, για το οποίο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αναδεικνύει τους κινδύνους για τους χρήστες των εφαρμογών gov.gr, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντά με ανακοίνωση, στην οποία μιλά για «τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία και εμμονή», αλλά και «προεκλογική λάσπη κατά της κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι «όλες οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη». Προσθέτει επίσης ότι «ταυτόχρονα, η χώρα αποκτά συνεχώς νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλαιά και γίνονται διαρκείς επενδύσεις στη θωράκιση και διασφάλιση των συστημάτων».

Αναφέρει επίσης ότι «τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης» και κλείνει με το σχόλιο: «στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση ελάχιστα αφορά τις λεπτομέρειες των ψηφιακών εφαρμογών και το πως οι πολίτες εξυπηρετούνται. Το σκεπτικό για ακόμα μια φορά αφορά τη στοχοποίηση του ψηφιακού έργου της κυβέρνησης προεκλογικά. Όπως έχουμε όμως τονίσει και στο παρελθόν, η Ελλάδα αλλάζει με έργα, όχι με λάσπη».

Οι ειδήσεις σήμερα

Νέες προκλήσεις ετοιμάζει ο Ερντογάν – Στέλνει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Επίθεση της Αστυνομίας σε συγκεντρωμένους στην Ευελπίδων (βίντεο)

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έλαβε σχεδόν 28 εκατ. ευρώ σε δωρεές μέσα σε μία τετραετία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago