Ενέργεια

Μάχη στις Βρυξέλλες για την ενεργειακή κρίση – Η πρόταση της Κομισιόν και οι αντιρρήσεις

Αντιδράσεις των χωρών που ζητούν επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προκάλεσε η πρόταση της Κομισιόν. Οι 15 χώρες που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή, με την οποία ζητούσαν την επιβολή ανώτατης τιμής, ανάμεσά τους η Ελλάδα, προχωρούν σε συντονισμένες ενέργειες, την ώρα που η Επιτροπή υπεραμύνεται της πρότασής της επικαλούμενη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών αυτών συναντήθηκαν πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών και, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση. Συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν την παρουσίαση μιας νέας πρότασης από την Επιτροπή, η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις, με στόχο να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την σχεδόν γενική εκτίμηση ότι στο σημερινό Συμβούλιο δεν θα υπήρχε τελική απόφαση, παρά τα “ευχολόγια” τα οποία εξέφραζαν στελέχη των Βρυξελλών. Και αυτό γιατί, οι ηγέτες, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασαν μεν την ομοφωνία τους να ληφθούν μέτρα, οι διαφορές όμως παρέμειναν και εκδηλώνονται στην επεξεργασία τους σε επίπεδο υπουργών.

Σημειώνεται ότι η πρόταση που υπέβαλε σήμερα στο Συμβούλιο η Κομισιόν επιμένει σε ένα πλαφόν με την τιμή να βρίσκεται στα 275 ευρώ, την στιγμή που οι 15 χώρες ζητούν αυτό να είναι πολύ χαμηλότερο. Η ελληνική πρόταση, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, είναι το πλαφόν να κινείται στα 150-200 ευρώ.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή αναφέρει ότι η πρότασή της σχεδιάστηκε με τρόπο που να βοηθά, στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως εκείνη του Αυγούστου. Αυτό τόνισε, προσερχόμενη στο Συμβούλιο των υπουργών, η  Επίτροπος Κάντρι Σίμσον, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής έγινε με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η ίδια ανέφερε, ότι η πρόταση δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών, ενώ, στην ερώτηση για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, είπε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» την συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες». Σχετικά με τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες θεωρούν πολύ υψηλό το όριο των 275 ευρώ, καθώς και τις αυστηρές προϋποθέσεις, η Επίτροπος απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο».

Με νεότερες δηλώσεις τους πάντως, η Πολωνή υπουργός Κλίματος χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του αερίου ως «αστείο» και η Βελγίδα ομόλογός της «μη ικανοποιητική».

Οι ειδήσεις σήμερα

Επίθεση της Αστυνομίας σε συγκεντρωμένους στην Ευελπίδων (βίντεο)https://politicus.gr/1050165/evrokoinovoulio-kalei-gia-amesi-akyrosi-tou-tourkolivykou-mnimoniou/

Ευρωκοινοβούλιο: Καλεί για άμεση ακύρωση του Τουρκολιβυκού μνημονίου

Η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση για το πλαφόν – Βέτο ζητά το ΜέΡΑ25

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago