Ένα οικονομικό βαρίδι για τον Ίλον Μασκ είναι πλέον το Twitter. Μια τροχοπέδη που απειλεί να εξελιχθεί ακόμα και σε «βρόχο» για ολόκληρη την επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Οι αμετροέπειες και εν γένει τα καμώματα του «υπερκινητικού» επιχειρηματία τού έχουν στοιχίσει ήδη 9 δισ. δολάρια εξαιτίας της πτώσης της μετοχής της Tesla. Τώρα, με αφορμή το λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μασκ ανοίγει μέτωπο με την «κοινωνία των πολιτών» – και δη με τα πιο επιδραστικά μέλη της.
Την Τρίτη ηγετικά στελέχη πολυπληθών και ισχυρών (χάρη στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) οργανώσεων για την προάσπιση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρνήθηκαν κατηγορίες του Μασκ ότι παραβίασαν συμφωνία που, όπως μόνον εκείνος υποστηρίζει, είχαν κάνει μαζί του, και ότι προτρέπουν τις επιχειρήσεις να πάψουν να διαφημίζονται στο Twitter.
Το «δημοψήφισμα»
«Ένας μεγάλος συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών ακτιβιστικών ομάδων συμφώνησε να μην προσπαθήσει να ‘σκοτώσει’ το Twitter στερώντας μας διαφημιστικά έσοδα αν συμφωνούσα με αυτόν τον όρο. Έσπασαν τη συμφωνία», έγραψε την Τρίτη στο Twitter ο Μασκ, δίχως να διευκρινίσει ποια ήταν αυτή η συμφωνία και τι ακριβώς προέβλεπε. Και ποιος ήταν αλήθεια αυτός ο «όρος»;
Το «τιτίβισμα» του επιχειρηματία ήταν απάντηση σε ακόλουθό του, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ότι ψευδώς είχε υποσχεθεί τον Οκτώβριο ότι θα σχημάτιζε ένα Συμβούλιο Εποπτείας Περιεχομένου και ότι «καμία σημαντική απόφαση περιεχομένου ή επαναφορά λογαριασμού δεν θα γίνει πριν από τη σύγκληση αυτού του συμβουλίου».
Ο χρήστης αναφερόταν στην άτυπη και αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω του Twitter ο Μασκ το Σαββατοκύριακο με το ερώτημα της επαναφοράς ή όχι του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε παυθεί από την προηγούμενη διοίκηση εξαιτίας των γνωστών μισαλλόδοξων και διχαστικών για τον αμερικανικό λαό αναρτήσεων που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την επονείδιστη επίθεση και εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Ο έλεγχος περιεχομένου
Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου κάποιες οργανώσεις και ομάδες για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων είχαν προτρέψει τους διαφημιστές να διακόψουν τη συνεργασία τους με το Twitter εξαιτίας αφενός της έξαρσης της ρητορικής μίσους στον ιστότοπο που είχε παρατηρηθεί εσχάτως και αφετέρου επειδή η εταιρεία μετά την εξαγορά της από τον Μασκ απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους, αναφέρει σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του το CNBC.
Το πρόβλημα των ακτιβιστών δεν ήταν οι απολύσεις αυτές καθαυτές, αλλά το ότι πολλοί εκ των απολυμένων απασχολούνταν στον έλεγχο περιεχομένου. Φοβούνταν ότι θα αποδυναμωθεί η ικανότητα της εταιρείας να εντοπίζει και να αποκλείει τις μισαλλόδοξες, ρατσιστικές και κοινωνικά διχαστικές αναρτήσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο των Εγχρώμων Πολιτών Ντέρικ Τζόνσον απάντησε την Τρίτη μέσω του CNBC στους ισχυρισμούς του Ίλον Μασκ διαβεβαιώνοντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν θα έκαναν ποτέ μια συμφωνία σαν κι αυτή που υποστηρίζει ο νέος μάνατζερ του Twitter».
«Η Δημοκρατία έρχεται πάντα πρώτη. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Twitter είναι επικίνδυνες και είναι καταστατικό καθήκον μας να μιλήσουμε και να καταγγείλουμε όσα απειλούν τη Δημοκρατία μας», είπε ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι «η ρητορική μίσους και οι συνωμοσίες βίας δεν μπορούν να βρίσκουν ασφαλή λιμάνια».
«Φανταστική συμφωνία»
Με ανακοίνωσή της στο CNBC η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Συμμαχία κατά της Δυσφήμισης και η Free Press συνυπογράφουν τις επισημάνσεις του Ντέρικ Τζόνσον και διαψεύδουν ότι υπήρξε ποτέ συμφωνία σαν κι αυτή που επικαλείται ο Μασκ.
«Ο Μασκ χάνει διαφημιστές επειδή ενήργησε ανεύθυνα, περικόπτοντας τις ομάδες εποπτείας περιεχομένου και καταστρέφοντας τις ίδιες τις ομάδες πωλήσεων, που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση των σχέσεων με τους διαφημιστές. Ο κύριος υπεύθυνος για την έξοδο των διαφημιστών στο Twitter είναι ο ίδιος ο Ίλον Μασκ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η διεθνής εβραϊκή κοινότητα
Ο ραβίνος Έιμπρααμ Κούπερ, αναπληρωτής πρύτανης και διευθυντής της παγκόσμιας κοινωνικής ατζέντας δράσης του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ (SWC) χαρακτήρισε «ασαφές» το τιτίβισμα του Μασκ.
Το SWC μαζί με 180 άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, απηύθυναν κοινή επιστολή στον επιχειρηματία την περασμένη εβδομάδα ζητώντας να υιοθετήσει το Twitter τον ορισμό του αντισημιτισμού, όπως τον έχει διατυπώσει η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ζητούν επίσης από το Twitter να αναλάβει δράση προκειμένου «να υποβαθμιστούν οι δυνατότητες προπαγάνδας των αντισημιτών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο Έιμπρααμ Κούπερ ξεκαθάρισε ότι η επιστολή «δεν συνιστούσε απειλή» και ότι «οι ομάδες ουδέποτε και με κανένα τρόπο δεν υπαινίχθηκαν μποϊκοτάζ κατά του Twitter».
«Βασικά ζητάμε από τον Έλον Μασκ, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένα αρκετά δημιουργικό άτομο, να αναλάβει υπ’ ευθύνη του αυτόν το νευραλγικό τομέα», είπε ο Κούπερ. Ο ραβίνος παρατήρησε ότι το αντισημιτικό περιεχόμενο έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο.
Ζητούν απαντήσεις
Οι ρεπόρτερ του CNBC Λόρα Κόλοντνι και Τζόναθαν Βάνιαν επικαλούμενοι «εσωτερικές επικοινωνίες του Twitter» που περιήλθαν σε γνώση τους, σημειώνουν ότι «πρακτορεία και εμπορικές επωνυμίες που διέκοψαν τη διαφήμιση στο Twitter μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον Μασκ περιμένουν τώρα ενημερώσεις σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία της εταιρείας, ειδικά στις ομάδες που εργάζονται για τον έλεγχο περιεχομένου και την ασφάλεια». Είναι γνωστό ότι μόλις ανέλαβε την εταιρεία ο Μασκ έδιωξε πάμπολλα ηγετικά στελέχη.
«Οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις ζητούν επίσης απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή επαλήθευσης Twitter Blue στο μέλλον και πώς το Twitter σχεδιάζει να αποτρέψει τις προσπάθειες δημιουργίας πλαστών λογαριασμών», γράφουν οι ρεπόρτερ του CNBC.
Μόλις ανέλαβε ο Μασκ, το Twitter απέσυρε και αμέσως επανέθεσε ως συνδρομητική την υπηρεσία Twitter Blue Verified, η οποία αντί χαμηλού τιμήματος επέτρεπε στους χρήστες να δημιουργούν πλαστούς λογαριασμούς διασήμων προσώπων και εμπορικών επωνυμιών.
Δημιουργήθηκε, για παράδειγμα, ένας λογαριασμός παρόμοιος με εκείνον της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, στον οποίο δημοσιεύονταν ψευδείς πληροφορίες. «Με ενθουσιασμό ανακοινώνουμε ότι η ινσουλίνη διατίθεται πλέον δωρεάν», ήταν ένα από τα παραπλανητικά «τιτιβίσματα». Η Eli Lilly αμέσως αντέδρασε ώστε να διαγραφεί ο λογαριασμός του μιμητή της, αναφέρει το CNBC.
«Οι ανησυχίες των διαφημιζόμενων δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε ζητήματα πολιτικών ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζοντας την ανησυχία τους έπειτα από τις αποχωρήσεις τόσων στελεχών αρμόδιων για θέματα ασφαλείας των επικοινωνιών, ζητούν διαβεβαιώσεις από το Twitter ότι θα προστατεύσει τους χρήστες του από τους χάκερ. Ζητούν επίσης να έχουν άμεση και λεπτομερή ενημέρωση από τη νέα ηγεσία του Twitter αναφορικά με τις αλλαγές που προγραμματίζει και εφαρμόζει στο προϊόν και στην ίδια τη διοίκηση της εταιρείας», σημειώνουν οι Λόρα Κόλοντνι και Τζόναθαν Βάνιαν.
«Τρύπα» στην περιουσία του Μασκ
Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό της περιουσίας του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο συνδέεται με μετοχές της Tesla είναι αναμενόμενο ότι η διολίσθηση της μετοχής θα συμπαρέσυρε και τον ίδιο. Η περιουσία του Μασκ τον τελευταίο χρόνο έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 100 δισ. δολάρια, καταγράφοντας την ταχύτερη διολίσθηση που έχει σημειωθεί ποτέ στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Αναλυτικά, από τα 340 δισ. δολάρια πέρυσι τον Νοέμβριο, η περιουσία του σήμερα (αφότου η Tesla χθες έκλεισε σε χαμηλό δύο ετών) ανέρχεται περίπου στα 170 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως ο Μασκ διακρατεί μερίδιο περίπου 15% στην Tesla και η διολίσθηση της μετοχής χθες «διέγραψε» περίπου 8,6 δισ. δολάρια από την περιουσία του σε μόλις μία ημέρα.
Βέβαια, ο Μασκ παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ωστόσο, η διαφορά με τον αμέσως επόμενο στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg τον Μπερνάρ Αρνό, βαρόνο του οίκου LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, μικραίνει και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 13 δισ. δολάρια.