Η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων αυξάνει μήνα με το μήνα τον κίνδυνο τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων των δανείων τους.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος μιλώντας στο 20th Bank Management Conference επεσήμανε ότι «το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση και στην ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Πάτρα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντληθούν τα περιθώρια για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες.
Ένα περίγραμμα των θέσεων του υπουργείου Οικονομικών έδωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο 20th Bank Management Conference . Όπως τόνισε «το τραπεζικό σύστημα οφείλει:
· να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον,
· να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν,
· να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων,
· να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,
· να εκπαιδεύσει, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση των εργασιών του,
· να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων έχει μειωθεί σημαντικά, με τον δείκτη των μη-εξυπηρετούμενων να ανέρχεται στο 10% στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44% τον Ιούνιο του 2019.