Πολιτική

Νέος προκλητικός Ακάρ: Οι S-400 μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την ώρα που στην Άγκυρα επικρατεί εκνευρισμός για τις συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν την Τρίτη στο Κάιρο η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι οι S-400 μπορεί να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις. Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο θέμα των F-16, αλλά έχουν μπλοκάρει Αμερικανοί βουλευτές.

«Αν δεν πάρουμε τα F-16 έχουμε άλλα πράγματα στο μυαλό μας» φαίνεται να είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, συνεχίζοντας την γνωστή πολιτική του Ερντογάν που θέλει την Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, να είναι σε στενή συνεργασία με άλλους προμηθευτές οπλικών συστημάτων και κυρίως τη Ρωσία. Μια πολιτική που αποτελεί αιτία μόνιμης έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στους S-400, το άλλο καυτό θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αγνοώντας για άλλη μία φορά τις σοβαρές ενστάσεις της Ουάσιγκτον. Οι S-400 θα παραμείνουν στην Τουρκία και  «είμαστε έτοιμοι να τους χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε» φαίνεται να είπε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

«Μας λένε πού είναι οι S-400. Τα συστήματα S-400 είναι στη θέση τους και είναι έτοιμα προς χρήση. Υπάρχει χρονικό διάστημα μεταφοράς των S-400. Aπό τη στιγμή αυτή και μετά στο σημείο που θα μεταφερθεί εντός μιας ώρας είναι έτοιμο, ο κατασκευαστής λέει μισή ώρα, αλλά εγώ ας πω μια ώρα. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε περίπτωση που προκύψει κάπου απειλή, κι όταν αποφασίσουμε που πρέπει να ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική μας άμυνα θα το μεταφέρουμε και αυτό το σύστημα θα το χρησιμοποιήσουμε» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Οι δηλώσεις του Ακάρ αποτελούν, σύμφωνα με αναλυτές, απειλή και για την Ελλάδα, σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Φαίνεται μάλιστα ότι το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά σε στρατιωτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αρχιστράτηγου ε.α., Αρμαγάν Κουλόγλου, ο οποίος είπε στο Haber Turk ότι η Τουρκία δεν πήρε τους S-400 μόνο για τις απειλές που προέρχονται από τη Συρία. «Εδώ μιλάμε για πυραυλικό σύστημα, το οποίο μεταφέρεται και είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διότι η απειλή δεν προέρχεται μόνο από εκεί (τη Συρία), αλλά και από τη Δύση. Μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και στην περιοχή του Αιγαίου. Ήδη υπάρχουν τέτοια σχέδια» είπε.

Οι δηλώσεις του Ακάρ γίνονται εν μέσω διεθνών επικρίσεων προς την Άγκυρα για τον νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών που έχει ξεκινήσει από την Κυριακή στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ εναντίον κουρδικών στόχων. Μια επιχείρηση που φέρει την ονομασία «Γαμψό Ξίφος», για την οποία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πανηγύρισε με αναρτήσεις του στο Twitter. Πολλές δυτικές χώρες και η ΕΕ συνολικά ζήτησαν να υπάρχει αναλογικότητα στις αντιδράσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι για τον Ερντογάν αντίποινα για την βομβιστική επίθεση σε εμπορικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία κάλεσαν τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτοσυγκράτηση, μετά και την εξαγγελία του ότι επίκειται και χερσαία επιχείρηση.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού γίνονται όμως και στον απόηχο των συμφωνιών που υπέγραψαν την Τρίτη στο Κάιρο  οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, προωθώντας ακόμη περισσότερο τη στενή ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία. Ο Ακάρ είχε δηλώσει άλλωστε, ενόψει αυτών των συναντήσεων, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Αντιδράσεις για την προσαγωγή φωτορεπόρτερ στα Προσφυγικά

Χτύπησε και αμερικανική βάση στη Συρία ο Ερντογάν – Λάθος ή πρόκληση;

Σκάνδαλο υποκλοπών – Βουλή: Την Δευτέρα στην επιτροπή των Θεσμών Δημητριάδης, Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago