Στον ιστότοπο της Βουλής αναρτήθηκαν οι προσκλήσεις προς τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν που συνδέονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, που ορίζει ότι μπορεί να λάβουν χώρα ακροάσεις προσώπων, αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής.
Ο εν λόγω κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι μετά την ακρόαση η επιτροπή μπορεί να συντάξει έκθεση, στην οποία καταχωρίζονται και οι απόψεις της τυχόν μειοψηφίας. H έκθεση μπορεί να περιέχει συστάσεις προς οποιαδήποτε Αρχή, πλην της δικαστικής, καθώς και διαπιστώσεις ή κρίσεις για υπόθεση η οποία απασχόλησε την επιτροπή. H έκθεση υποβάλλεται στην Ολομέλεια και καταχωρίζεται στα πρακτικά της Βουλής. Ακολούθως και εφόσον ζητηθεί από τη μειοψηφία εγγράφεται σε ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικού ελέγχου και συζητείται κατά προτεραιότητα σε μία συνεδρίαση, χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο και κυρίως αφότου αποκαλύφθηκε πως στο στόχαστρο του «Μεγάλου Αδελφού» είχε πέσει όχι μόνο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης. Στην πρώτη βέβαια συνεδρίαση κρύφτηκαν σχεδόν όλοι πίσω απ’ το αμφιλεγόμενο απόρρητο. Μετά το άρον – άρον κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς να δεχθούν κανένα αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήτευση μαρτύρων – κλειδιά και το ράπισμα απ’ την αρμόδια επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ήρθε και σύσσωμη η απαίτηση της αντιπολίτευσης να κληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα και έτσι αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω απ’ την κυβέρνηση και να δεχθούν να τους καλέσουν στην Επιτροπή. Το αν θα παραστούν είναι ένα άλλο θέμα.
Κι ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να θάψει το θέμα, οι πρόσφατες αποκαλύψεις ακόμα και απ’ τον φίλα προσκείμενο Τύπο, την έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχών αποκαλύψεων με λίστες παρακολουθούμενων που έφερε στο φως το Documento αλλά και για το πώς συνδέονται όλα τα κομμάτια του «παζλ» για το πώς ήρθε το Predator στην Ελλάδα και πώς στήθηκε η ενεργοποίησή του, ήρθε και νέα, τέταρτη, επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάχθηκαν στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator.
«Είναι πλέον εδραία πεποίθηση, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών ότι αρνείστε να δώσετε απαντήσεις διότι γνωρίζατε, διότι είστε ενορχηστρωτής, ηθικός αυτουργός και εν τέλει ένοχος για το σκάνδαλο των υποκλοπών, παράνομων και «νόμιμων»», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.
Για το θέμα μετέβη σήμερα στον εισαγγελέα ο εκδότης του “Documento” Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος εξερχόμενος από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ερευνήσει το γεγονός πως 50 και πλέον πρόσωπα έφυγαν από την ΕΥΠ και επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους.
«Όπως βλέπετε υπήρχε λόγος που ζήτησα να καταθέσω σήμερα. Αποκάλυψαν την Κυριακή το “Documento” και το “Βήμα” ότι όλο αυτό το σύστημα παρακολουθήσεων, είτε λεγόταν Predator είτε ΕΥΠ, είχε άμεση σχέση με την ΕΥΠ, με το ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή, που δούλευαν αποσπασμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι χειρίζονταν τις παρακολουθήσεις και φυγαδεύτηκαν λίγο πριν ή λίγο μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων» δήλωσε πριν απ’ την κατάθεσή του.
Πριν από λίγες ημέρες το InsideStory.gr αποκάλυψε ότι οι εταιρείες Krikel και Intellexa των επιχειρηματιών Μπίτζιου και Λαβράνου, οι οποίες είχαν σχέση μεταξύ τους, ταυτόχρονα διατηρούσαν στενές σχέσεις με το ελληνικό Δημόσιο και πως ήδη από τον Ιούλιο του 2020 η Krikel του Γιάννη Λαβράνου, η οποία είχε υπογράψει επτά απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο, έστελνε εμβάσματα στην Intellexa (εταιρεία που εμπορεύεται το Predator), της οποίας το 35% ανήκει στον Φέλιξ Μπίτζιο.