Δυναμικά επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα των πλειστηριασμών, με αφορμή και τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε την Δευτέρα σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την συνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού, το σπίτι της οποίας κατασχέθηκε. Το συμβάν πυροδότησε νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και ξέσπασμα οργής των πολιτών στα social media.
Η περίπτωση της Ιωάννας Κολοβού, η οποία έχασε το σπίτι της, στου Ζωγράφου, για ένα ευτελές ποσό σε σχέση με την αξία του (μόλις 15.000 ευρώ) προκάλεσε την έντονη αντίδραση γειτόνων, τοπικών φορέων, συνδικάτων, φοιτητών και κομμάτων της Αριστεράς, μέλη των οποίων έδωσαν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αλληλέγγυοι κατάφεραν να εμποδίσουν την τοποθέτηση νέας πόρτας ασφαλείας, προκειμένου το σπίτι να σφραγιστεί μαζί με την οικοσκευή. Η πόρτα είχε μεταφερθεί στο σπίτι προκειμένου να αντικαταστήσει την υπάρχουσα, την οποία αστυνομικοί έσπασαν με ηλεκτρικό πριόνι.
Η παρουσία αστυνομικών και η στάση τους κατά τη διαδικασία της έξωσης προκάλεσε την οργή των παριστάμενων αλληλέγγυων που συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν την έξωση, αλλά και αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. «Ήρθαν με ηλεκτρικό πριόνι και έσπασαν την πόρτα, ο κλητήρας με τράβηξε βιαίως, με έχει τραυματίσει, το χέρι μου έχει πρηστεί. Το σπίτι δεν το πήρε fund, το πήρε η ιδιώτης» δήλωσε στο Κόκκινο 105,5 η Ιωάννα Κολοβού.
Η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με μια υπηρεσιακή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «ζητήθηκε από την διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών αστυνομική δύναμη για την παροχή συνδρομής στον αρμόδιο δικαστικό επιμελητή, μόνο για την καταστολή τυχόν αντίστασης και την πρόληψη διάπραξης άλλων αξιόποινων πράξεων σε βάρος του (APΘPO 160 TOY Π.Δ. 141/91)». Το θέμα πήρε, ωστόσο, διαστάσεις, αρχικά από τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους που φώναζαν συνθήματα κατά των Αστυνομικών και του δικαστικού επιμελητή, ο οποίος τελικά φυγαδεύτηκε.
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου και ο βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Κόκκαλης, κατέθεσαν επίκαιρε ερωτήσεις στον υπουργό Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος, με την πρώτη να κάνει λόγο για πλήρη ασυδοσία των funds σε πλήρη ασυδοσία, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας γενιάς κόκκινων δανείων εξαιτίας της αύξησης του κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων και να κατηγορεί την κυβέρνηση για «συγκεκριμένες τραπεζοκεντρικές επιλογές, στον πτωχευτικό κώδικα και στον εξωδικαστικό μηχανισμό». Επιλογές που, όπως συμπλήρωσε, είχαν ως αποτέλεσμα «να υπάρχει πλήρης ελευθερία σε τράπεζες και funds, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών για ρυθμίσεις και καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας, πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών».
Ως «αποκορύφωμα όλης αυτής της κατάστασης» η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την «υπόθεση του κ. Πάτση, βουλευτή της ΝΔ, που αγόραζε ο ίδιος τα κόκκινα δάνεια ανήμπορων πολιτών με δάνεια που έπαιρνε από τράπεζες». Στο στόχαστρο μπήκε και ο “Ηρακλής”, το πρόγραμμα για το οποίο η κα. Αχτσιόγλου είπε ότι «θα γυρίσει μπούμερανγκ στο δημόσιο χρέος, διότι η Eurostat εξετάζει το ενδεχόμενο να εγγράψει τις εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το έως και 18,7 δισ. Ευρώ». Ρώτησε τέλος τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει για να μπει φραγμός στην ασυδοσία των funds και των servicers, αν θα εφαρμόσει πολιτικές προστασίας της πρώτης κατοικίας και αν δεσμεύετε ότι δεν θα υπάρξει εγγραφή του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του “Ηρακλή” στο δημόσιο χρέος.
Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «το πρόβλημα δεν γεννήθηκε σήμερα» και, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα παρά τις υποσχέσεις του. Υποστήριξε μάλιστα ότι «νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε τη δυνατότητα πλήρους διαχείρισης από τις εταιρείες διαχείρισης, δηλαδή διενέργειας δικαστικών και εξώδικων ενεργειών επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού».
Η Τομεάρχης Οικονομικών επανήλθε, αναφέροντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, «το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταικούρας απάντησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει το πρόβλημα με στοχευμένα μέτρα με αναφορές στα προγράμματα “Γέφυρα1”, “Γέφυρα2” και “Ηρακλής”
Για το θέμα της «έλλειψης νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να προχωρήσουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης» ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «υπάρχουν 12 αποφάσεις, μία εκ των οποίων είναι αντίθετη από τις υπόλοιπες έντεκα» και παρέπεμψε στην Απόφαση 1873/2022 του Αρείου Πάγου, που παραπέμπει το ζήτημα στην Πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου». Για το θέμα αυτό υπάρχει όμως αναφορά και στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με τους Δικηγορικούς Συλλόγους είναι ουσιαστικά προαναγγελία της άρσης των περιορισμών που υπάρχουν για τα Funds.
Στη σκιά της χειραψίας Σίσι-Ερντογάν, Δένδιας και Παναγιωτόπουλος επισκέπτονται το Κάιρο
Κοντά σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια – Τραγική προειδοποίηση του ΔΟΑΕ σε Κίεβο και Μόσχα
Μύδροι Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Αδίστακτος και επικίνδυνος για τη Δημοκρατία