Κόσμος

«Μαζέψου» το μήνυμα των Αμερικανών στον Ερντογάν για τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν την αντίθεσή τους. Είχαν προηγηθεί η Γερμανία και η Γαλλία που ζητούσαν να υπάρχει αναλογικότητα στην τουρκική απάντηση για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ και η Μόσχα καλεί πλέον τον Ερντογάν σε αυτοσυγκράτηση.

Σε δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία και παραλλήλως προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος». Στο Δελτίο Τύπου γίνεται αναφορά και στο Ιράκ με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει την αντίθεσή του «σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, η οποία εξέφρασε ανάλογη ανησυχία για τις αεροπορικές επιδρομές και καλούσε την Άγκυρα σε «αυτοσυγκράτηση». «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την Τουρκία να διεξάγει επιθέσεις εναντίον άλλης χώρας» ανέφερε η Κατρίν Κολονά, στο περιθώριο διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη της Μολδαβίας από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, αν και εξέφρασε κατανόηση για «τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της μπροστά στην τρομοκρατία», είπε ότι η λύση δεν βρίσκεται «σε αυτού του είδους τα μέσα και σε αυτού του τύπου τις μεθόδους», εννοώντας τις αεροπορικές επιδρομές και τη νέα εισβολή που ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Ερντογάν. Νωρίτερα, και η γερμανική κυβέρνηση είχε καλέσει την Άγκυρα να ενεργεί με «αναλογικότητα».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας για τον όλεμο στη Συρία, Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, αναφέροντας ότι η Μόσχα θεωρεί πως η Άγκυρα πρέπει να απόσχει από τη χρήση «υπέρμετρης”»στρατιωτικής ισχύος στη Συρία, Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται να αναζητηθεί ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα, προαναγγέλλοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με εταίρους της για την επίλυση της σύγκρουσης. Σημειώνεται, ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί στον ιδιότυπο συριακό εμφύλιο, τασσόμενη στο πλευρό του Άσαντ, και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στη Συρία. Από κοινού δε με την Τουρκία, και σε κάποιες περιπτώσεις και με το Ιράν, έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για τον τερματισμό των συγκρούσεων σε διάφορε περιοχές της συριακής επικράτειας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις έρχονται δύο εικοσιτετράωρα, αφότου άρχισαν οι τουρκικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, στις οποίες κατά τους Τούρκους σκοτώθηκαν 184 Κούρδοι μαχητές. Οι επιδρομές έγιναν σε αντίποινα για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί του Κούρδους της Συρίας και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK.

Αυτό, ωστόσο, που προκάλεσε την μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ανακοίνωση του Ερντογάν ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο και για χερσαία επιχείρηση στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί, άλλωστε, ήδη από τον περασμένο Μάιο για μια νέα ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και η βομβιστική ενέργεια της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, αναθέρμανε τα ήδη γνωστά σχέδιά του. Ήδη, από την Κυριακή, είναι σε εξέλιξη οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμού στον συριακό και τον ιρακινό βορά, σε μια επιχείρηση με την επωνυμία «Γαμψό Ξίφος», η οποία έχει προκαλέσει την στρατιωτική αντίδραση των Κούρδων της Συρίας, αλλά και την διπλωματική αντίδραση της Βαγδάτης.

Οι ειδήσεις σήμερα

Κοντά σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια – Τραγική προειδοποίηση του ΔΟΑΕ σε Κίεβο και Μόσχα

Μύδροι Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Αδίστακτος και επικίνδυνος για τη Δημοκρατία

RU: «Η Μεγάλη των Μπάτσων Μαφία» – «Ήταν γνωστό στις Aρχές πως ο οίκος ανοχής που εξέδιδε την 12χρονη λειτουργούσε παράνομα»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago