Πολιτική

Στη σκιά της χειραψίας Σίσι-Ερντογάν, Δένδιας και Παναγιωτόπουλος επισκέπτονται το Κάιρο

Τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου αναμένεται να επιβεβαιώσουν στο Κάιρο, προωθώντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αθήνα και Κάιρο είναι άλλωστε πολύ κοντά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη νοτιοανατολική και τη Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση των αναταράξεων που προκαλεί η τουρκική η[προκλητικότητα. Η επίσκεψη γίνεται, ωστόσο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πολιτική αναθέρμανσης των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε με τη χειραψία των προέδρων Σίσι και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραστούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι. Αμέσως μετά την υπογραφή και τις κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων υπουργών, ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Σάμεχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι, αντίστοιχα.

Παράλληλα με την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, μετά το πέρας των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, πρέσβη Ιχάμπ Νάσρ, συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Η επίσκεψη των υπουργών Δένδια και Παναγιωτόπουλου στο Κάιρο εντάσσεται  στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς και στις τακτικές επαφές μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών. Γίνεται, ωστόσο, μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, και το γνωστό διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη, και κυρίως μετά την επανεκκίνηση μιας πολιτικής αναθέρμανσης των σχέσεων Αιγύπτου και Τουρκίας.

Το σήμα για αυτήν την αναθέρμανση δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G20, όταν, προς μεγάλη έκπληξη ο Ερντογάν αντάλλαξε χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σημειώνεται, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει στο παρελθόν ότι «δεν θα μιλήσει ποτέ» σε «κάποιον σαν» τον Σίσι. Τον πολιτικό δηλαδή, ο οποίος ανέτρεψε το 2013 τον εκλιπόντα πλέον, πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και στενό σύμμαχο και επιστήθιο φίλο του Ερντογάν.

Η πρόσφατη χειραψία, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί την αφετηρία για την βελτίωση των κακών και κατά περιόδους κάκιστων σχέσεων Καΐρου-Άγκυρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την Δευτέρα η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι η χειραψία Σίσι-Ερντογάν σφράγισε την «αρχή της ανάπτυξης των σχέσεων» μετά από μια δεκαετία αποξένωσης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από την G20, δήλωσε έτοιμος για «ξεκινήσει μια νέα αρχή» με το Κάιρο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Κοντά σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια – Τραγική προειδοποίηση του ΔΟΑΕ σε Κίεβο και Μόσχα

RU: «Η Μεγάλη των Μπάτσων Μαφία» – «Ήταν γνωστό στις Aρχές πως ο οίκος ανοχής που εξέδιδε την 12χρονη λειτουργούσε παράνομα»

Guardian για σχέσεις Μητσοτάκη – Μαρινάκη: «Ποιος εκβιάζει ποιον;»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago