Κόσμος

Κοντά σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια – Τραγική προειδοποίηση του ΔΟΑΕ σε Κίεβο και Μόσχα

Εντείνονται οι φόβοι για την πρόκληση πυρηνικού δυστυχήματος, μετά και τους νέους βομβαρδισμούς κτιρίων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Μόσχα και Κίέβο αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες για απόπειρες πρόκλησης ζημιών στις εγκαταστάσεις του σταθμού. Οι βομβαρδισμοί του Σαββατοκύριακο έφεραν, ωστόσο πιο κοντά τον κίνδυνο να γίνει η ζημιά, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να προειδοποιεί τις δύο πλευρές ότι παίζουν με τη φωτιά.

Για τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα και ο  επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας ατομικής ενέργειας, Rosatom, αναφέροντας ότι η εταιρίας ήταν σε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με τον ΔΟΑΕ. Ο Αλεξέι Λιχατσόφ είπε επίσης ότι φαίνεται πως το Κίεβο είναι πρόθυμο να «δεχθεί» ένα «μικρό πυρηνικό ατύχημα» στον πυρηνικό σταθμό. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «αυτό θα είναι ένα προηγούμενο, το οποίο θα αλλάξει για πάντα τον ρου της Ιστορίας» και προειδοποίησε ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην έχει κανένας στο μυαλό του να παραβιάσει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού».

Σημειώνεται ότι ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Έκτοτε, το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων. Η Ρωσία προχώρησε τον Οκτώβριο στην επίσημη κατάσχεση του σταθμού και στη μεταφορά του ουκρανικού προσωπικού σε μια ρωσική οντότητα, και το Κίεβο απάντησε χαρακτηρίζοντας τη ρωσική ενέργεια «κλοπή».

Ο ΔΟΑΕ έχει καλέσει τις δύο πλευρές να αποδεχθούν τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον σταθμό, με τον επικεφαλής της Rosatom να δηλώνει ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο αν εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Νομίζω πως η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Ζαπορίζια δεν θα πρέπει να είναι επιχείρημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να καθυστερήσουν την απόφαση για μια ζώνη ασφαλείας» είπε ο Λιχατσόφ , σύμφωνα με το Interfax.

Η Μόσχα θεωρεί πάντως ότι πίσω από τους νέους βομβαρδισμούς, το Σαββατοκύριακο, βρίσκεται το Κίεβο, κάτι που επανέλαβε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούσαν τη Μόσχα, ότι βομβάρδισε το εργοστάσιο, που βρίσκεται σε ελεγχόμενο από τη Ρωσία έδαφος στη νότια Ουκρανία.

Το όλο σκηνικό χαρακτήρισε «τρέλα» ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, καταγγέλλοντας «σκόπιμα και στοχευμένα» πυρά εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Ζήτησε μάλιστα «να σταματήσει αυτή η τρέλα», προειδοποιώντας τις δύο πλευρές ότι παίζουν με τη φωτιά.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι «περίπου μια ντουζίνα» πλήγματα είχαν στόχο την περιοχή γύρω από τον σταθμό, το Σαββατοκύριακο, ενώ το ρωσικό υπουργείο άμυνας, κατηγορώντας το Κίεβο, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από είκοσι «όλμους μεγάλου βεληνεκούς» εναντίον του σταθμού. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι οι όλμοι εξερράγησαν μεταξύ των ενεργειακών μονάδων νούμερο 4 και 5 και είχαν στόχο τη στέγη ενός «ειδικού κτιρίου», στο οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας στεγάζεται αποθήκη πυρηνικών καυσίμων.

Για δώδεκα πλήγματα, προερχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις, μιλά, από την πλευρά της, και η  ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας. Την ίδια ώρα, ο  ΔΟΑΕ, ο οποίος διαθέτει δύο επιθεωρητές στον σταθμό, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει την αποτίμηση της κατάστασης και ότι «έγιναν ζημιές σε αρκετά ευαίσθητα σημεία». Ο επικεφαλής του Οργανισμού διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχουν πληγεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και «κυρίως η περιοχή όπου βρίσκονται νέα και χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα».

Οι ειδήσεις σήμερα

Gurdian: «Ποιος εκβιάζει ποιον;»

Ολομέτωπη πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την έξωση της Ιωάννας Κολοβού – Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Αδικαιολόγητες για την ΕΕ οι τουρκικές επιδρομές κατά των Κούρδων – Δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago