Επιλογές

Το Twitter 2.0 και η ελευθερία του λόγου

Καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις για το πόσοι τελικά θα παραμείνουν για να χτίσουν «ένα πρωτοποριακό Twitter 2.0», και όσο τα γραφεία του κλείνουν μέχρι τη Δευτέρα υπό το φόβο «σαμποτάζ» από υπαλλήλους λίγες μέρες αφού τους υποχρέωσαν όλους να επιστρέψουν κανονικά στα γραφεία, ο Έλον Μασκ (Elon Musk) εξακολουθεί να τουιτάρει ότι υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου.

Παρακάτω, μερικά μόνο από τα αμέτρητα παραδείγματα που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται καθόλου γι’αυτήν.

1. Αποκάλεσε «παιδεραστή» τον Βέρνον Άνσγουορθ (Vernon Unsworth), τον άνθρωπο που βοήθησε στη διάσωση 12 αγοριών παγιδευμένων σε ορυχείο στην Ταϊλάνδη, και πλήρωσε 50.000 δολάρια σε έναν ερευνητή για να ψαχουλέψει τη ζωή του Άνσγουορθ. Γιατί; Επειδή ο Άνσγουορθ χαρακτήρισε την αποτυχημένη προσπάθειά του Μασκ να βοηθήσει τα ίδια τα αγόρια «κόλπο δημοσίων σχέσεων».

2. Ο Τζον Μπέρναλ (John Bernal) απολύθηκε έξι ημέρες μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο στο YouTube με ένα ατύχημα στην Tesla. https://www.cnbc.com/…/tesla-fired-employee-who-posted…

3. Επίσης, έχει ενδιαφέρον η ιστορία του Μάρτιν Τριπ (Martin Tripp), τεχνικού σε εργοστάσιο της Tesla στη Νεβάδα που έδωσε πληροφορίες (whistleblowing) για την εταιρεία. Ο Μασκ φέρεται να προσέλαβε ανθρώπους για να χακάρουν και να κατασκοπεύουν τον Τριπ αφού εξέφρασε αμφιβολίες για τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της Τέσλα. https://www.bloomberg.com/…/when-elon-musk-tried-to…

4. Ο Μασκ είναι επίσης κατά της ελευθερίας του λόγου όταν πρόκειται για θέματα εργασίας. Ο υπάλληλος της Tesla, Ρίτσαρντ Όρτιζ (Richard Ortiz), απολύθηκε επειδή προσπάθησε να οργανωθεί με τους United Auto Workers, μια κίνηση που κηρύχθηκε παράνομη από εργατικό συμβούλιο. https://www.nytimes.com/…/business/musk-labor-board.html

5. Παλιότερα, ήρθε και η στιγμή που η Tesla ζήτησε από την Κίνα να λογοκρίνει σχόλια που ήταν επικριτικά για την εταιρεία. https://www.bloomberg.com/…/tesla-s-fall-from-grace-in…

6. Ακόμα, ο Μασκ προσπάθησε και βρήκε την αληθινή ταυτότητα του Montana Skeptic, έναν ψευδο-ανώνυμου επενδυτή της Tesla, και την αποκάλυψε στον εργοδότη του. https://popular.info/p/musk-is-a-free-speech-absolutist

7. Προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει το ίδιο το Twitter για να καταστείλει την ομιλία και την οργάνωση των εργαζομένων, μια κίνηση που θεωρείται παράνομη από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB). https://www.nlrb.gov/case/32-CA-197020

Οι θέσεις του για την ελευθερία του λόγου είναι απλώς μια μάσκα για να κρύψει τους τρόπους με τους οποίους καταστέλλει την ομιλία που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά του.

Let 𝘵𝘩𝘪𝘴 sink in.

Του Νάσσου Κάππα

Πρώτη δημοσίευση στο twitter

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago