Η σκληρή μεταναστευτική πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις διασώσεις στη Μεσόγειο, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το μεταναστευτικό και μαζί με αυτό τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη Παρασκευή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αφορμή για αυτήν την έκτακτη Σύνοδο είναι η διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στη Ρώμη και το Παρίσι, εξαιτίας της άρνησης της ιταλικής κυβέρνησης να επιτρέψει τον ελλιμενισμό σε ιταλικά λιμάνια πλοίου ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες. Το πλοίο Ocean Viking, το οποίο μετέφερε 230 μετανάστες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο, έγινε τελικά δεκτό από τη Γαλλία. Η ιταλική άρνηση, ωστόσο, πυροδότησε νέα κρίση ανάμεσα στη Ρώμη και στο Παρίσι, η οποία θύμισε την έντονη διαμάχη που είχαν στο παρελθόν ο Σαλβίνι με τον Μακρόν.
Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για τον «καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και μηχανισμούς αλληλεγγύης». Σε συνέχεια αυτού, η τσεχική προεδρία διευκρίνισε μέσω Twitter ότι συγκάλεσε «έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων», στο οποίο «οι υπουργοί θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς».
Το μεταναστευτικό εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο αγκάθι για την Ενωμένη Ευρώπη και κατά καιρούς προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία εξακολουθούν να είναι διχασμένα, κυρίως σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την ανακούφιση των χωρών της πρώτης γραμμής, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ενδεικτικό των διαφορών μεταξύ των κρατών μελών είναι και το γεγονός ότι στην πρόσφατη ιταλογαλλική κρίση, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν, μαζί με την ανακοίνωση της υποδοχής του Ocean Viking, το οποίο δεν δεχόταν η Ιταλία, ανακοίνωσε και την απόφαση του Παρισιού να αναστείλει, ως αντίποινα προς την κυβέρνηση Μελόνι, και μάλιστα «με άμεση ισχύ», την υποδοχή 3.500 μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία.
Στο έκτακτο συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, εκτός από την γενικότερη πολιτική της ΕΕ έναντι των χωρών προέλευσης και των χωρών διέλευσης μεταναστών, θα τεθεί και το θέμα των ΜΚΟ και της δράσης τους στη Μεσόγειο. Το τελευταίο μάλιστα θα συζητηθεί και υπό το πρίσμα της «εργαλειοποίησης των ΜΚΟ από τους διακινητές», όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.
Νέα κατάθεση Βαξεβάνη για τις υποκλοπές – Προαναγγέλλει νέες αποκαλύψεις
Βίντεο καταγράφει αστυνομικό να πετά δακρυγόνο σε κλειστό χώρο του ΑΠΘ
Νέο πυραυλικό επεισόδιο – Από την Κορέα στα ανοιχτά της Ιαπωνίας