Κόσμος

Επιβεβαιώνεται από το ΝΑΤΟ η ουκρανική προέλευση του πυραυλικού χτυπήματος στην Πολωνία – «Ήταν ατύχημα» – Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία φταίει»

Προς αποκλιμάκωση φαίνεται πως βαίνει η κατάσταση μετά το πυραυλικό πλήγμα με δύο νεκρούς στην Πολωνία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν πως ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία ήταν ουκρανικός αντιαεροπορικός S-300. Παράλληλα και η Πολωνία και το ΝΑΤΟ αποφεύγουν να κατηγορήσουν τη Ρωσία.

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας παράλληλα λόγο για προβοκάτσια. Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στην περιοχή ανήκουν σε ουκρανικό αντιπυραυλικό S-300.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα, 16 Νοεμβρίου, ότι ο πύραυλος είναι ουκρανικός και αντιαεροπορικός.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο πύραυλος ενδεχομένως να μην είναι ρωσικός, ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους του στη G-20, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του ‘Αρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους.

Επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο. 

«Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι σαφής: αυτό δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Για την πτώση πυραύλου στην νοτιοανατολική Πολωνία μίλησε την Τετάρτη (16/11) ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Ο πύραυλος πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα» είπε.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας» τόνισε ο πρόεδρος της Πολωνίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago