Πολιτική

Το θρίλερ Δένδια στο Μαξίμου και η παραίτηση που δεν ήρθε – Οργιάζει η σεναριολογία

Συνεχίζεται η φημολογία ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν έτοιμος να παραιτηθεί, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε την Κυριακή η εφημερίδα “Το Βήμα”, σχετικά με την παγίδευση του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Παραλλήλως όμως, και σε συνέχεια της παραίτησης που δεν ήρθε για την ώρα, εντείνεται και η σεναριολογία, από Μέσα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, για το τι διημείφθη παρασκηνιακά μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού του επί των Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αυγή”, ο Νίκος Δένδιας φέρεται ότι συζήτησε αρχικά το θέμα της παραίτησής του με συνεργάτες του στο υπουργείο Εξωτερικών. Για τις προθέσεις αυτές και την έναρξη της σχετικής συζήτησης, πάντα κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ενημερώθηκε άμεσα το Μαξίμου και ξεκίνησε μια σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, οι οποίες φαίνεται ότι, τουλάχιστον για την ώρα, απέτρεψαν την οριστική ρήξη.

Αναλυτικότερα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμήνυσαν στον υπουργό Εξωτερικών, ότι σε περίπτωση παραίτησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν αναγκασμένος να εξαγγείλει, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Προσδιόριζαν μάλιστα και τον χρόνο των εκλογών λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αυτός ο επιτακτικός χαρακτήρας της απάντησης του Μαξίμου φαίνεται ότι οδήγησε τον Νίκο Δένδια σε δεύτερες σκέψεις, οι οποίες προσωρινά λειτούργησαν ανασταλτικά ως προς την υλοποίηση της αρχικής απόφασής του. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ολική υπαναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών, αφού φέρεται να έθεσε όρους στον πρωθυπουργό για να την παραμονή του στην κυβέρνηση και τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου του.

Έτσι, κατά το ρεπορτάζ της Αυγής, ο πρώτος όρος που φέρεται ότι έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό όμως είναι ένα σενάριο που συζητιέται έτσι κι αλλιώς σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης αναφέρει συχνά αυτή τη θέση, αν και τελευταία μιλάει γενικώς για εκλογές το 2023.

Ο δεύτερος όρος που φέρεται να έθεσε ο Νίκος Δένδιας είναι πιο δύσπεπτος για το Μαξίμου και προσωπικά για τον πρωθυπουργό. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε, στην περίπτωση που η Ν.Δ. κατακτήσει την πρώτη θέση στις κάλπες της απλής αναλογικής, να υποστηριχθεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός διακομματικής κυβέρνησης, με τον Μητσοτάκη να παραμένει όμως στην ηγεσία της ΝΔ.

Η αποδοχή αυτού του όρου, ωστόσο, ανατρέπει τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συνοψίζεται σε πρωτιά στις εκλογές με απλή αναλογική και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες με το νέο εκλογικό σύστημα, που θα του εξασφάλιζε αυτοδυναμία και παραμονή στην πρωθυπουργία. Και εδώ είναι που αρχίζει η σεναριολογία, σχετικά με το τί απαντήσεις έλαβε ο Νίκος Δένδιας και δεν παραιτήθηκε. Για την ώρα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζεται για τη Ρώμη, όπου αύριο θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι ειδήσεις σήμερα

Τσίπρας από Σέρρες: «Η Κυβέρνηση βυθίζει την χώρα στην ανασφάλεια με την αρρώστια των υποκλοπών και της κερδοσκοπίας» – «Άμεση επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ» (vid)

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Εξοπλιστικά και σύσφιξη σχέσεων (vid)

Μαντζουράνης: Τρία πρόσωπα που έκαναν τις υποκλοπές είναι έτοιμα να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago