Πολιτική

Αλλάζει το κυβερνητικό αφήγημα για τις παρακολουθήσεις – Από το «δεν υπάρχει Predator στην Ελλάδα» στο «η κυβέρνηση είναι θύμα παρακολουθήσεων»

Αλλαγή αφηγήματος για τις παρακολουθήσεις δείχνουν τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Τρίτης 15 Νοεμβρίου. Ο κ. Οικονόμου αφιέρωσε αρκετό χρόνο της συνέντευξής του στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και επανέλαβε ότι το πρόβλημα της ύπαρξης κακόβουλων λογισμικών υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, είπε ότι «Κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης παρατηρήθηκαν πρώτη φορά στη χώρα μας το 2017-18» και αρνήθηκε κάθε προμήθεια, κατοχή και χρήση τέτοιων λογισμικών από την κυβέρνηση λέγοντας «Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι καμιά ελληνική Αρχή ασφαλείας δεν τα διαθέτει και δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή πεντακάθαρα. Η Ελληνική Πολιτεία, το Ελληνικό Κράτος δεν έχει κανενός είδους συναλλαγή με εταιρείες που παράγουν, εμπορεύονται, διακινούν αυτά τα λογισμικά και καμία ελληνική κρατική Αρχή ασφάλειας δεν τα έχει χρησιμοποιήσει. Καμία ελληνική Αρχή Ασφαλείας, κανένας κρατικός φορέας στη χώρα δεν είχε την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή προμήθειας για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου για αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε επίσης, προς ενίσχυση του ισχυρισμού ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή, πως «Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, το έχουν επιβεβαιώσει» παραλείποντας βέβαια να αναφερθεί στο φιάσκο της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ή στις σχέσεις των στελεχών της κυβέρνησης με όσους φέρονται να εμπορεύονταν και να διαχειρίζονταν το Predator.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης λέγοντας ότι «Η Κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί με σαφήνεια και με ειλικρίνεια. Το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί σε όλες του τις διαστάσεις και να μην μείνει καμία σκιά. Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση αυτή, η οποία επιχειρείται από κάποιους να αποτελέσει μονοθεματική ατζέντα στο δημόσιο διάλογο, οφείλει να διερευνηθεί σε όλο της το βάθος, σε όλο της το εύρος, με κάθε εμπλεκόμενο, από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση, είναι η στροφή του αφηγήματος της κυβέρνησης που διαφαίνεται από τις δηλώσεις Οικονόμου σχετικά με όσα της προσάπτει η Αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας: «Η Κυβέρνηση δεν απολογείται για τίποτα, απολογούνται οι κατηγορούμενοι. Η Κυβέρνηση δεν είναι κατηγορούμενη. Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να είναι και αυτή θύμα όλης αυτής της υπόθεσης».

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια στρατηγική η οποία θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες ημέρες από την κυβερνητική παράταξη, και θα επιδιώξει να εμφανίσει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως θύματα ενός «άγνωστου» εξωθεσμικού κέντρου το οποίο επιδιδόταν στις παρακολουθήσεις. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ρητά στις ενέργειες του Πρωθυπουργού λέγοντας: «Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βγήκε και είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Πήρε αποφάσεις, απέδωσε ευθύνες, απομακρύνθηκαν άνθρωποι. Θεσμικά αντιμετωπίζεται το ζήτημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις φάσεις αυτής της κυβερνητικής θητείας, σε οποιοδήποτε θέμα διαπιστώθηκαν λάθη, αδράνειες, θεσμικές αδυναμίες, που έχρηζαν διόρθωσης, με αυτό τον τρόπο, ακριβώς, αντέδρασε».

Βέβαια, μετά το πλήθος των αποκαλύψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες για τις παρακολουθήσεις, μένει να δούμε ποιος θα πειστεί από την αλλαγή αφηγήματος. Ειδικά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ – Όλα τα ονόματα

Όταν η δημοσιογραφία έχει επίδραση: Υποψήφια για το βραβείο Press Freedom η ελληνική ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων Reporters United

Γ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πιο αδίστακτη της μεταπολίτευσης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago