Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Βλαντίμιρ Νόροφ, μετά την απόφαση της 9ης συνάντησης του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να παραχωρηθεί στα Κατεχόμενα, καθεστώς παρατηρητή.
Η συνάντηση των κρατών μελών του Οργανισμού έγινε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν και, όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Νόροφ, μιλώντας για τις αποφάσεις της συνάντησης, σημείωσε ότι δεν υπογράφηκε χωριστή απόφαση για τη «βόρεια Κύπρο». Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν επίσης ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών αναφέρεται πως το ψευδοκράτος έχει πάρει το καθεστώς του παρατηρητή.
«Το Ουζμπεκιστάν τηρεί αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε ό,τι αφορά την κρατική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα. Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους» είπε. Την ίδια ώρα ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει ότι δεν μπορεί να εμποδιστεί η αναβάθμιση του καθεστώτος, στον δρόμο προς την αναγνώριση της «τδβκ».
Σύμφωνα ,ε τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε γραπτή δήλωσή του κάνει λόγο για έντονες επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων μετά την απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δώσει το καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από το 1968 μέχρι σήμερα, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, λόγω της ανένδοτης στάσης του διδύμου Αθήνας-Λευκωσίας.
Επαναφέρει μάλιστα την πρόταση που κατέθεσε, με εντολή Ερντογάν, για τη δημιουργία δύο χωριστών, κυρίαρχων και ισότιμων κρατών που, όπως λέει, θα ωφελούσαν την Κύπρο και την περιοχή». Ο Τατάρ δηλώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από αυτήν την πρόταση. Αναφερόμενος τέλος στο “καθεστώς παρατηρητή” στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, σημειώνει ότι αυτό έγινε με τον «συνταγματικό» όνομα της «τδβκ», υποστηρίζοντας ότι τα Κατεχόμενα έχουν αποκτήσει πλέον νέο καθεστώς.
Παραλλήλως, σχολιάζοντας την αντίδραση της ΕΕ στην απόφαση του Οργανισμού, επιτίθεται και στην Ευρώπη, καταλογίζοντάς της μονόπλευρη και μεροληπτική στάση που βρίσκεται μακριά από τις ίδιες τις αρχές της. Υποστηρίζει επίσης ότι η ΕΕ ανησύχησε από τις εξελίξεις και συνεχίζει τις κατηγορίες κατά των Βρυξελλών, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ αδίκως έκανε μέλος την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παίρνει θάρρος και συνεχίζει την «αδιάλλακτη στάση της». Καταλήγει δε με την επανάληψη της προσδοκίας του κατοχικού καθεστώτος να λάβει υπόψη της η ΕΕ το αίτημα κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων, επικαλούμενος την αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας των λαών.