Πολιτική

Έρευνα «Εφ.Συν.» – Reporters United: Ο «φαντομάς» Λαβράνος έστηνε δουλειές μέσω Δημητριάδη

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα «Εφ.Συν.» – Reporters United για τον ρόλο του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου στη δημιουργία του δικτύου επιχειρηματικών και άλλων δραστηριοτήτων, μεταξύ αυτών και του σκανδάλου των υποκλοπών, με τη διαχρονική συνεργασία κυβερνητικών στελεχών.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Σαββατοκυριακάτικο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», περιγράφει τις συνδέσεις του επιχειρηματία με τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη και τους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στο εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Λαβράνος εμφανίζεται ως κάποιος που είναι «κοντά στον πρωθυπουργό» και θέλει να κάνει «πράγματα στην κυβερνοασφάλεια, στο machine learning, στα αμυντικά, κ.λπ.».

Οι υπουργοί, οι δουλειές και ο «φαντομάς» Λαβράνος

Στο δημοσίευμα αναλύονται οι σχέσεις του επιχειρηματία Λαβράνου με το δημόσιο και η προνομιακή του πρόσβαση σε υπουργούς διαδοχικών κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και του Βασίλη Κικίλια όταν ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2014 αλλά και του Νίκου Τόσκα του οποίου μάλιστα ο γιος εργαζόταν στην Krikel από το 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Ως στενότερες βέβαια, περιγράφονται οι σχέσεις που διατηρούσε με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Βγαλμένα από σενάριο κατασκοπικής ταινίας φαντάζουν όσα λένε οι συντάκτες της έρευνας για την προσπάθεια του επιχειρηματία να κρατήσει το σκοτάδι τις δραστηριότητες του. Πλαστές ταυτότητες, πρόσωπα που δεν υπάρχουν αλλά εμφανίζονται σε Δ.Σ, εταιριών του επιχειρηματία καθώς και πλαστογραφημένες υπογραφές λογιστών σε οικονομικές καταστάσεις, συνθέτουν μια, τουλάχιστον, ανησυχητική εικόνα.

Predator, Krikel και «κουμπαριές»

Σε συνάντηση που είχε ο Γιάννης Λαβράνος με τους συντάκτες τους δημοσιεύματος στο γραφείου του δικηγόρου του, μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με το Predator και την εταιρία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με τους συντάκτες, σε αυτή τη συνάντηση ο Λαβράνος αρνήθηκε την εμπλοκή του με το Predator καθώς και την ύπαρξη μετοχικής σχέσης με την Krikel. Υποστήριξε δε ότι με τον Κ. Μητσοτάκη δεν είχε συναντηθεί παραπάνω από μια φορά, σε συνάντηση που έγινε με μεσολάβηση Δημητριάδη. Επιπλέον, αρνήθηκε οποιοδήποτε δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς δήλωσε ότι από το 2012 ζει και επιχειρεί στο Λονδίνο, χωρίς όμως να μπορέσει να επιδείξει κάποια σχετική τεκμηρίωση για την εκεί επιχειρηματική του δραστηριότητα στους συντάκτες.

Η έρευνα των «Εφ.Συν.» – Reporters United αποκαλύπτει επίσης τις «κουμπαριές», όπως αναφέρει, του τριγώνου Δημητριάδη-Λαβράνου-Πιερρακάκη. Ο ανιψιός του Πρωθυπουργού βάφτισε το δεύτερο παιδί του Λαβράνου τον Μάιο του 2022, για την οποία κουμπαριά η εφημερίδα κάνει λόγο για προφανή σύγκρουση συμφερόντων καθώς «ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ είναι κουμπάρος ενός επιχειρηματία που συνδέεται με προμηθεύτρια του Δημοσίου (Krikel), συνδεόμενη ποικιλοτρόπως με την ΕΥΠ», ενώ έχει επίσης βαφτίσει παιδί του κ. Πιερρακάκη. Ο κ. Πιερρακάκης αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των συντακτών του δημοσιεύματος για τη σχέση του με τον Λαβράνο.

Η φωτογραφία των «κουμπάρων»

Άλλη μια «κουμπαριά» που αποκαλύπτει η έρευνα «Εφ.Συν.» – Reporters United είναι και αυτή της συζύγου του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, η οποία βάφτισε το πρώτο παιδί του κ. Λαβράνου το 2017. Σε φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα από το συγκεκριμένο γεγονός, εκτός του κ. Παναγιωτόπουλου και της συζύγου του, εικονίζονται και οι κύριοι Θάνος Πλεύρης (υπουργός Υγείας) και Κωνσταντίνος Τσουβάλας (πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η ΕΦΣΥΝ

Δυναμίτης στο πολιτικό σκηνικό οι νέες αποκαλύψεις: Συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν υπό παρακολούθηση λέει το Documento

Δημοσκόπηση Prorata: Η κυβέρνηση γνώριζε για τις υποκλοπές, πιστεύει η πλειονότητα των πολιτών

Δημοσκόπηση: Οι πολίτες αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση για το «καλάθι νοικοκυριού» και το σκάνδαλο Πάτση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago