Έπειτα από κυβερνοεπίθεση με κακόβουλο λογισμικό και στόχο να πάρουν χρήματα από τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Αυστραλίας, χάκερ έδωσαν στη δημοσιότητα τα δεδομένα για χιλιάδες αμβλώσεις ασφαλισμένων.
Η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα στους χάκερ και αυτοί δημοσίευσαν τα δεδομένα των πελατισσών της που είχαν προχωρήσει σε διακοπή εγκυμοσύνης.
Η ασφαλιστική Medibank προέτρεψε το κοινό να μην αναζητήσει τα αρχεία, τα οποία περιέχουν τα ονόματα των αντισυμβαλλομένων και όχι των ασθενών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία, Ντέιβιντ Κότζκαρο, προειδοποίησε ότι η δημοσιοποίηση δεδομένων θα μπορούσε να εμποδίσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, σημειώνοντας ότι διακοπή της κύησης μπορεί να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων μια μη βιώσιμη εγκυμοσύνη, αποβολές και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
«Πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους πίσω από αυτά τα δεδομένα και η κακή χρήση τους, εκτός από λυπηρή, μπορεί να τους αποθαρρύνει από το να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη», είπε.
Οι χάκερ υπέκλεψαν τα δεδομένα 9,7 εκατομμυρίων πελατών της Medibank τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά μεγάλες παραβιάσεις δεδομένων σε εταιρείες της Αυστραλίας τους τελευταίους μήνες.
Οι χάκερ δημοσίευσαν αυτή την εβδομάδα την πρώτη «παρτίδα» πληροφοριών αφού η Medibank αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα 10 εκατομμυρίων δολαρίων, κοστολογώντας περίπου 1 δολάριο ανά πελάτη.
Ήδη, Αυστραλοί πολίτες καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει στόχος απατεώνων μετά τη δημοσίευση των ιατρικών τους στοιχείων στο διαδίκτυο. Ο πρώην πρωταθλητής του τένις Τοντ Γούντμπριτζ, που αναρρώνει από καρδιακή προσβολή, είπε ότι δέχεται κλήσεις απατεώνων που γνώριζαν σε ποιο νοσοκομείο νοσηλευόταν. «Νομίζω ότι είμαι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν εξαπατηθεί από την κατάσταση της Medibank, είμαι πελάτης τους», είπε σε συνέντευξή του.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι χάκερ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα σύνολο αρχείων με πελάτες, που είχε δύο λίστες: την «καλή» και την «άτακτη». Τα αρχεία περιελάμβαναν δεδομένα δηλώσεων ισχυρισμών υγείας ανθρώπων -συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού ιατρικών επεμβάσεων- καθώς και ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς ταυτότητας.
Στη συνέχεια, την Πέμπτη, οι χάκερ πρόσθεσαν το αρχείο με τα στοιχεία για τις αμβλώσεις.
Η ασφαλιστική Medibank ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό που αποκάλεσε «κακόβουλο όπλο» προσωπικών πληροφοριών, ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφαση της εταιρείας να μην πληρώσει τα λύτρα.
Τόσο η εταιρεία, στην οποία είναι πελάτης ακόμη και ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, όσο και η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχουν προειδοποιήσει ότι αναμένονται περισσότερες διαρροές με πληροφορίες ασφαλισμένων.
Τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας Optus έγινε επίσης στόχος εκβιασμού μέσω κυβερνοεπίθεσης, καθώς εκλάπησαν προσωπικά δεδομένα περίπου 10 εκατομμυρίων πελατών της.