Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας και εν μέσω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων μέσω Predator και πέρα από τις απαντήσεις για τα σχετικά δημοσιεύματα, ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η ανακοίνωση έχει προφανώς και επικοινωνιακή στόχευση, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ένα άλλο θέμα στην επικαιρότητα για να αντικαταστήσει εκείνο των υποκλοπών.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σε παρατήρηση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι η Τουρκία προαναγγέλλει έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε:
“Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil, ενώ σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι τυης Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή”.
Και πρόσθεσε:
“Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες”.
{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1589683246098702336}
Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ελλάδα αποφάσισε να παγώσει την αποκρατικοποίηση του 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης.
“Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή”.