Άστραψε και βρόντηξε ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κατά της κυβέρνησης, μετά το χθεσινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Πέρα όμως από το ποδοσφαιρικό περιεχόμενο των δηλώσεων του ιδιοκτήτη της πειραϊκής ομάδας και τις καταγγελίες του για στημένες καταστάσεις, οι δηλώσεις του αποκτούν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς έρχονται μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις εντύπων του κ. Μαρινάκη για τις παρακολουθήσεις. Στενός συνεργάτης του και στέλεχος του Ολυμπιακού συνέδεσε άλλωστε, εμμέσως, τα δύο θέματα, κάνοντας λόγο για «καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη».
Μηνύματα περιείχαν όμως και οι ίδιες οι δηλώσεις του προέδρου του Ολυμπιακού, οι οποίες πέρα από τον εμψυχωτικό χαρακτήρα του προς τους παίκτες, προειδοποιούν για απάντηση από τον Σύλλογο για τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα. Φόντο παραμένει, ωστόσο, η στροφή που παρατηρείται στα έντυπα του Ομίλου Μαρινάκη. Μια στροφή, η οποία προκάλεσε αίσθηση και σχολιάστηκε, ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν πρώτα “ΤΑ ΝΕΑ” και στη συνέχεια το “Βήμα της Κυριακής” προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τον ανιψιό του Μητσοτάκη και μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του, Γρηγόρη Δημητριάδη.
«Έχω μάθει στα δύσκολα από μικρός, έχω μάθει να αλλάζω τις καταστάσεις όταν χρειάζεται να αλλάξουν και μέχρι σήμερα τις περισσότερες φορές είμαστε νικητές. Το ίδιο πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί και τώρα» είπε στους παίκτες του Ολυμπιακού ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ωστόσο, αυτό το «έχω μάθει να αλλάζω τις καταστάσεις, όταν χρειάζεται να αλλάξουν», δείχνει, με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι δεν μπορεί μάλλον να περιοριστεί σε όσα συνέβησαν στο ντέρμπι.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης φέρεται άλλωστε, σύμφωνα με τη λίστα ονομάτων που δημοσίευσε το Documento, ότι ήταν ένα από τα πρόσωπο υψηλού ενδιαφέροντος για τον μηχανισμό παρακολούθησης, όπου και αν αυτός είχε στηθεί. Και αυτό γιατί, πάντα σύμφωνα με το Documento και το document.gr , υπήρχε ένας σημαντικός κύκλος προσώπων που φέρονται ότι τελούσαν υπό παρακολούθηση, με απώτερο στόχο τον επιχειρηματία και πρόεδρο του Ολυμπιακού.
Ως τέτοια αναφέρεται η περίπτωση του προέδρου της ΠΑΕ Άρης, Θεόδωρου Καρυπίδη, που αποκάλυψε το documentonews.gr ότι το κινητό τηλέφωνό του είχε «μολυνθεί» από κακόβουλο λογισμικό, προκειμένου, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, να καταγράφονται οι κινήσεις και οι συνομιλίες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Στη λίστα των ατόμων που ήταν υπό παρακολούθηση περιλαμβάνεται όμως και η αδελφή του προέδρου του Άρη, ενώ στόχο τον Μαρινάκη είχε, κατά το Documento, και η παρακολούθηση του εκδότη της εφημερίδας “Παραπολιτικά” Γιάννη Κουρτάκη.
Όλα τα παραπάνω μένει βέβαια να αποδειχθούν με στοιχεία, τα οποία αναμένεται να δώσει στον εισαγγελέα σήμερα ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Ο δημοσιογράφος είχε προαναγγείλει άλλωστε από το Σάββατο ότι σήμερα Δευτέρα θα έδινε στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Χθες πάντως, μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας, ο κ. Ντογιάκος παρενέβη και ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας να καλέσει τον εκδότη του Documento, προκειμένου ο δεύτερος να καταθέσει τα αποδεικτικά στοιχεία.
Το όλο κλίμα πάντως είναι εμφανές ότι έχει προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις Μαρινάκη-Μητσοτάκη, παρά το βάθος χρόνου που αυτές είχαν. Γιατί μπορεί ο μεγαλοεπιχειρηματίας να έμεινε στα ποδοσφαιρικά, μιλώντας για «στημένες ομοσπονδίες» και για «καταπάτηση των κανονισμών», ο στενός συνεργάτης του, όμως, Γιάννης Βρέντζος, έβαλε ευθέως κατά του Μαξίμου με αναφορές στις παρακολουθήσεις και τον Δημητριάδη.
Σε δηλώσεις του στην Cosmote TV, οι οποίες προηγήθηκαν των δηλώσεων του κ. Μαρινάκη, ο κ. Βρέντζος, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ του Ολυμπιακού, μίλησε για «φασιστικό παρακράτος που διέπεται από παρανομία και οργανωμένο έγκλημα» και το οποίο διοικεί σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έμεινε, ωστόσο, μόνο σε αυτά, καθώς συμπλήρωσε ότι «είναι λογικό» το ελληνικό ποδόσφαιρο να παρουσιάζει αυτή την εικόνα «όταν στα τελευταία τρία χρόνια (σσ. διακυβέρνηση Μητσοτάκη) λειτούργησε μέσα στην Κυβέρνηση ένα καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία».
Ανεξάρτητη και σε βάθος έρευνα ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τις μαζικές παρακολουθήσεις
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις παρακολουθήσεις, μετά το δημοσίευμα του Documento
Μέλος της Επιτροπής PEGA: Ο παρανοϊκός Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί