Με το πολιτικό κλίμα να γίνεται ολοένα και πιο βαρύ για την κυβέρνηση, εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις απευθείας αναθέσεις και τις παρακολουθήσεις, φούντωσαν και πάλι τα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες των βουλευτικών εκλογών. στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο του αιφνιδιασμού, για τις αρχές του έτους ή κάτι ενδιάμεσο, πριν την ολοκλήρωση της θητείας τον Μάιο.
Αν και ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει τον περασμένο μήνα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, βάζοντας φρένο στα σενάρια για πρόωρες κάλπες, αυτά επανέρχονται και απ’ ότι αναφέρουν πληροφορίες υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις. Ειδικά μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και φόβους για το τι άλλο μπορεί να προκύψει τους επόμενους μήνες.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και όσοι κρατούν ως δεδομένη τη θέση που έχει διατυπώσει για ολοκλήρωση της τετραετίας αναζητούν την πιθανή Κυριακή, κατά την οποία θα γίνει η πρώτη αναμέτρηση, με τον «σκόπελο», όπως λένε στην κυβέρνηση, της απλής αναλογικής.
Έτσι, αφού αποκλείουν την Κυριακή 16 Απριλίου, λόγω Πάσχα, και την Κυριακή 4 Ιουνίου, λόγω Πανελλαδικών Εξετάσεων, προτάσσουν ως πιθανότερες ημερομηνίες τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, στις 2 ή στις 9 του μήνα. Και αυτό γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει στα μέσα Μαΐου και δεν θα προκαλέσει προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, εάν ο πρωθυπουργός επέλεγε η πρώτη εκλογική αναμέτρηση γίνει στις 23 ή στις 30 Απριλίου.
Δεν λείπουν βέβαια και τα σενάρια για διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, με απλή αναλογική, τον Μάιο. Οι εισηγητές αυτές της πρότασης δείχνουν να μην φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια επιλογή στην τουριστική περίοδο. Αντιθέτως προτάσσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η καταβολή της τρίτης διαδοχικής αύξησης του κατώτατου μισθού στους εργαζόμενους και φυσικά ότι και το 2019 οι εκλογές είχαν γίνει, εντός της τουριστικής περιόδου.
Στο τραπέζι πάντως παραμένει και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι ο Μάρτιος είναι προβληματικός μήνας. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις για τον Φεβρουάριο, με τις οποίες μπορούν να αποφευχθούν δύο δεινά. Πρώτον, η επιδείνωση του τοξικού κλίματος, από ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις, και δεύτερον οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί που αναμένεται να φέρει η διεξαγωγή των εκλογών με τη νέα απογραφή, σε κρίσιμες, κυρίως τετραεδρικές, περιφέρειες.
Σημειώνεται ότι η νέα απογραφή ισχύει για τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά την 1η Μαΐου και αυτό το γεγονός οδήγησε μάλλον τους υπέρμαχους του εκλογικού αιφνιδιασμού στο να προτείνουν τον Φεβρουάριο, ως εναλλακτική λύση. Με μια τέτοια επιλογή μοιράζεται άλλωστε και ο χρόνος, ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν ολοκλήρωση της θητείας (άρα Μάιο-Ιούνιο) και τους πολύ βιαστικούς που θέλουν τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
Δίνει το «παρών» στις Βρυξέλλες η Μελόνι σε ταξίδι – «μήνυμα» προς την Ε.Ε.