Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υποστήριξε ότι η Ελλλάδα δεν είναι ειλικρινής στα θέματα που αφορούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και απείλησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Σε ομιλία του στο ίδρυμα SETA (ίδρυμα κοινωνικών και πολιτικών ερευνών της Τουρκίας), ενώπιον ακροατηρίου φοιτητών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, κατηγόρησε την Ελλάδα για ανειλικρινή και ανέντιμη στάση στα θέματα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, είπε συγκεκριμένα για τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του, συνέχισε να μιλάει τόσο αυτός όσο και ειδικά ο Νίκος Δένδιας».
Οι ισχυρισμοί ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία» κατά τον κ. Τσαβούσογλου, σημαίνουν ότι «η Ελλάδα είχει χάσει τα λογικά της» και με απειλητικό ύφος τόνισε πως «η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εναντιώνεται κανείς στην Άγκυρα και να μην κοιτά ποιός είναι πίσω του αλλά να κοιτά ποιόν έχει απέναντί του»
Έμεσα αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο «η Ελλάδα προσπάθησε να μας συκοφαντήσει με ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες, τους απαντήσαμε εμείς με έγγραφα. Οι απαντήσεις μας εξόργισαν την Ελλάδα» σημείωσε και ισχυρίστηκε πως «η Αθήνα άρχισε να βλέπει την προπαγάνδα της να καταρρέει»
Κυρίως τόνισε πως «εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο παραπάνω από τα έξι μίλια. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα και να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας» και σημείωσε πως «η καλύτερη απάντηση σχετικά με αυτό είναι η σωστή αντίδραση και απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου το 1995» εννοώντας το Casus belli.
«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά», τόνισε ο κ. Δένδιας απαντώντας από τον Νίγηρα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Νίγηρα Mohamed Bazoum, ενώ θα έχει εκτεταμένες συνομιλίες και με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Hassoumi Massoudou.
Προανήγγειλε την υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Νίγηρα.
«Ο Νίγηρας έχει μία πολύ μεγάλη σημασία για την ΕΕ, για την ασφάλεια της ΕΕ. Είναι μία δημοκρατική χώρα, η οποία παίζει έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Ακόμη επεσήμανε πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα – παραγωγός ουρανίου, «είναι μία χώρα με την οποία και η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να έχει σχέσεις, να προσλαμβάνει τις προκλήσεις και να βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειάς της».
- Ο Χουλουσί Ακάρ πάντως στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ επεσήμανε κάτι που ίσως σηματοδοτεί στροφή στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών:
«Στην Ελλάδα, κάποια στελέχη της σημερινής πολιτικής εξουσίας μπαίνουν στην κούρσα ‘τι να κάνω, τι να πω κατά της Τουρκίας’. Τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων. Αυτό είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Αλλά η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά» είπε ο κ. Ακάρα και πρόσθεσε:
- «Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε εμείς που λέμε ας κάτσουμε να μιλήσουμε. Η Ελλάδα βάζει άλλους για να μιλήσουν εκ μέρους της. Λέμε, ας καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας, να λύσουμε τα προβλήματα».
- «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά, μην εφαρμόζετε τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο για να μιλήσουμε!» λέει με άλλα λόγια ο Χουλουσί Ακάρ.
Πριν από 15 μέρες είχε πει στη Μιλιέτ ότι δεν ισχύουν οι συνθήκες για τα νησιά ενώ τώρα φαίνεται να μην θέτει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών λόγω «στρατιωτικοποίησης».