Στα δύσκολα μπαίνουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι καλούνται να εξειδικεύσουν την απόφαση που έλαβαν οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η σημερινή σύνοδος των υπουργών στο Λουξεμβούργο θεωρείται, άλλωστε, από πολλούς ως το πρώτο κρας τεστ για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζει ότι «υπάρχει ισχυρή και ομόφωνη δέσμευση» για κοινή δράση και η πρόεδρος της Κομισιόν συμπληρώνει ότι «έχουμε έναν πολύ καλό και σταθερό οδικό χάρτη». Οι ηγέτες έδωσαν όμως μόνο τη «στρατηγική καθοδήγηση» και οι διαφορετικές προσεγγίσεις θα φανούν τώρα: στην εξειδίκευση των μέτρων.
Οι στρατηγικοί στόχοι παραμένουν βέβαια ίδιοι και το ζητούμενο είναι η επίτευξη χαμηλότερου κόστους, δηλαδή μείωση των τιμών, εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού, δηλαδή ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και συνέχιση της προσπάθειας για τη μείωση της ζήτησης, δηλαδή ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, τώρα που οι ηγέτες επέστρεψαν στις χώρες τους παρουσιάζοντας όλοι, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, τις εθνικές “επιτυχίες” στη Σύνοδο Κορυφής, οι υπουργοί ενέργειας καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Σε αυτό το πρώτο στάδιο, οι υπουργοί θα τοποθετηθούν με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και θα δώσουν κατευθύνσεις για περαιτέρω επεξεργασία. Πως διαμορφώθηκαν όμως αυτές οι προτάσεις; Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Κομισιόν εστίασε στην προσπάθεια τήρησης των ισορροπιών, ειδικά στο θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής, για το οποίο αντιδρά κυρίως η Γερμανία και κάποια κράτη δορυφόροι της.
Η Επιτροπή υποχρεούται, ωστόσο, να λάβει υπόψη της και τον σημαντικά μεγάλο αριθμό των κρατών που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιβληθεί πλαφόν. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η επιβολή ανώτατου ορίου τιμής, ακόμη και αν δεν χρειαστεί να εφαρμοστεί, μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τις αγορές.
Οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται επίσης ότι θα επιδιώξουν δώσουν μια γενική προσέγγιση σχετικά με την πρόταση να εκδοθεί οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Αναμένεται όμως να συζητήσουν και για τη δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο, στα οποία περιλαμβάνονται προτάσεις για οδηγία και για κανονισμό σχετικά με τους κοινούς κανόνες εσωτερικής αγοράς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο. Ουσιαστικά η ατζέντα θα κινηθεί στη βάση της δέσμης μέτρων «Fit for 55», στόχος της οποίας είναι να μπει η ΕΕ σε μια πορεία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε την ικανοποίηση της Αθήνας που «η τελική συμφωνία περιλαμβάνει δύο πτυχές των ελληνικών προτάσεων». Δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί θα χτίσουν πάνω «στα σημαντικά θεμέλια της συμφωνίας των αρχηγών κρατών» και θα συνεργαστούν για να βάλουν στην άκρη τις διαφορές. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν υποχωρήσεις θα γίνουν από όλες τις πλευρές ή αν, για άλλη μία φορά οι δημοσιονομικά «καθαροί», κυρίως η Γερμανία, θα επιβάλουν τις δικές τους θέσεις.
Με τα «δώρα των Δαναών» στην Ουκρανία ο Γερμανός πρόεδρος
«Δεν έχει τεθεί θέμα» λέει τώρα ο Σταϊκούρας για το τρίτο Fuel Pass