Σε χειρουργική επέμβαση αναμένεται να υποβληθεί σήμερα ο 19χρονος φοιτητής, ο οποίος έπεσε από παράθυρο του τρίτου ορόφου, σε αμφιθέατρο της Σχολής Νομικής του ΑΠΘ, την περασμένη εβδομάδα.
Πληροφορίες που επικαλείται το ThessToday.gr αναφέρουν ότι ο φοιτητής θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο χέρι, στη Δ’ χειρουργική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, οι γιατροί του θα προχωρήσουν σε επανάληψη των απεικονιστικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και οι εσωτερικές θλάσεις, καθώς ούτε εκείνες παρουσιάζουν βελτίωση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμφοιτητές του 19χρονου ετοιμάζουν μια σειρά από δράσεις με αφορμή την πτώση του. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να επισκεφτούν και το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.
Υπενθυμίζεται ότι ο δευτεροετής φοιτητής του ΑΠΘ καθόταν σε περβάζι παραθύρου, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση στην αίθουσα όπου γινόταν η διάλεξη που παρακολουθούσε.
Η έλλειψη καθηγητών, με την πολιτική υποχρηματοδότησης από την ΝΔ των ΑΕΙ, οδήγησε στο τραγικό συμβάν της πτώσης του φοιτητή λόγω συνωστισμού στη Νομική του ΑΠΘ, σημειώνουν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε ερώτησή τους προς την Υπουργό Παιδείας, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή A’ Θεσσαλονίκης Χρήστου Γιαννούλη και συνυπογράφουν ο Τομεάρχης και η Αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο, Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη.
Πρόσφατα, ένας φοιτητής της Νομικής, προσπαθώντας να παρακολουθήσει μάθημα σε υπερπλήρη αίθουσα της σχολής του, σκαρφάλωσε στο περβάζι της αίθουσας διδασκαλίας και έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Αιτία πρόκλησης του ατυχήματος ο συνωστισμός, αφού στη συγκεκριμένη αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων, είχαν συνωστιστεί πάνω από 200 φοιτητές για το μάθημα. Η είδηση εξοργίζει όχι μόνο φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους πολίτες που βλέπουν τους φοιτητές να μην «χωρούν» στο ελληνικό Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα, την ίδια στιγμή που η αστυνομία βρίσκει «χώρο» εντός του.
Η αιτία του συνωστισμού στις αίθουσες διδασκαλίας είναι η τραγική έλλειψη καθηγητών που υποχρεώνει σε πολυπληθείς συμπτύξεις και συγχωνεύσεις. Όπως έχει ήδη αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «Σε αυτό το σημείο οδηγεί τα Πανεπιστήμιά μας και την εκπαίδευση η κυβέρνηση της ΝΔ με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την αδιαφορία για νέες υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια: 100 εκ. ευρώ είναι η ετήσια κρατική επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια. Όσα δηλαδή θα δίνει η κυβέρνηση στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία (30 εκ.) και στα σκάνδαλα με την ανάθεση σε ιδιώτες έργων που ήδη παρέχονται από δημόσιους εκπαιδευτικούς και τεχνολογικούς φορείς (πάνω από 65 εκ.)».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η επαρκής, ποιοτική, συμπεριληπτική και εκσυγχρονισμένη εκπαίδευση αποτελεί καθολικό κοινωνικό δικαίωμα.
Η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να συγκλίνει με τον μέσο όρο (5%) των συναφών δημόσιων δαπανών της ΕΕ με ένα ολιστικό σχέδιο για την Παιδεία- με διπλασιασμό των μελών ΔΕΠ και 291 εκ. για το 2023 και η ιδιαίτερη μέριμνα για την επιστημονική έρευνα όλων των κατευθύνσεων που διεξάγεται στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά Κέντρα και επανένταξη της έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας, όπως και η κατάργηση των αντι-εκπαιδευτικών νομοθετημάτων της παρούσας κυβέρνησης.
Επειδή η πολιτική της κυβέρνησης να υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης έχει πλέον τραγικές συνέπειες, ενώ οι καθηγητές, οι φοιτητές, οι γονείς τους και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία απαιτεί να υπάρξει η ενίσχυση και υποστήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, που με τόσο κόπο από τους διδάσκοντες καταφέρνει να διακρίνεται διεθνώς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν την Υπουργό να απαντήσει:
- Πού οφείλεται το τραγικό συμβάν με τον φοιτητή που έπεσε στις 18.10.2022 από αίθουσα διδασκαλίας, του τρίτου ορόφου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ;
- Ποια η χωρητικότητα της συγκεκριμένης αίθουσας και πόσοι φοιτητές παρακολουθούσαν το μάθημα τη συγκεκριμένη ώρα του ατυχήματος;
- Πόσοι φοιτητές φοιτούν στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ποιος ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού στη συγκεκριμένη Σχολή;
- Πότε έγινε τελευταία φορά ανακαίνιση των χώρων διδασκαλίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ;
- Θα συνεχίσει την πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας, που είναι και η κύρια αιτία της έλλειψης καθηγητών στα ΑΕΙ;