Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα συνεχιστούν και την Κυριακή 23/10 – Δράση και «αντίσταση παντού» και όχι αναμονή ζητάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε «να κινητοποιηθεί η κοινωνία απέναντι στην αγριότητα των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για τη δράση του κόμματος μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις» και εξήγησε: «Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση. Οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, ηθική. Και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική, η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός μας τους ερχόμενους μήνες».
Ακολούθως έθεσε τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει το κόμμα: «Πού πάει η Ελλάδα; Πού πρέπει και θέλουμε να πάει, μέσα σε ένα κόσμο ανασφάλειας και κινδύνων; Πως θα θέσουμε ανάχωμα στη κρίση με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη; Πώς θα ξεφύγουμε από το σημερινό φαύλο καθεστώς που υπονομεύει το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και δουλεύει εντατικά για τα κέρδη μια μικρής και κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας;».
Δίνοντας το ευρύτερο πλαίσιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το τέλος της ιστορίας, που υποσχέθηκε ο νεοφιλελευθερισμός, έχει αποδειχτεί η αρχή ενός νέου κύκλου γεωστρατηγικής αστάθειας, πολέμων, αίματος και προσφυγιάς: «Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται δραματικά, αντί να μειώνονται. Η άκρα Δεξιά, ακόμα και στη φαιά νεοφασιστική και νεοναζιστική εκδοχή της, τρέφεται από το βάθος, τον κυνισμό και το εύρος της προκλητικής αδικίας σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η απληστία και η έλλειψη ενσυναίσθησης των λίγων και της πολιτικής κάστας που τους εκπροσωπεί, γεννούν την απόγνωση των πολλών. Κι αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη».
Με ατζέντα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την πολιτική τακτική του αμέσως επόμενου διαστήματος, τον «οδικό χάρτη» για τα ψηφοδέλτια και την στρατηγική των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν οι επικεφαλής των τμημάτων του κόμματος, όπου πέρα από την χρέωση της δουλειάς ανά τομέα, αναμένεται να αποτυπωθεί και η εικόνα της διεύρυνσης σε αντιστοιχία με τα άλλα όργανα μετά το συνέδριο, καθώς πλέον περισσότερα πρόσωπα ανεξάρτητα, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, κ.λπ. αναλαμβάνουν τους κομματικούς τομείς και μπαίνουν στην «καρδιά» του κόμματος.
Η Κεντρική Επιτροπή, συνεδριάζει ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή της σε σώμα στα τέλη του περασμένου Μάϊου και ύστερα από το συνέδριο του Απριλίου και τις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μάϊου στις οποίες περί τις 152.000 νέα και παλιά μέλη προσήλθαν στην κάλπη προκειμένου να ψηφίσουν για πρόεδρο.
Τεσσερισήμισι μήνες μετά, η συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου «ανοίγει» ουσιαστικά αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο που αναμένεται ότι θα εκβάλει σε κάλπες την ερχόμενη άνοιξη, ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού.
Σε αυτή τη συγκυρία που αντιμετωπίζεται από την Κουμουνδούρου περίπου ως τελική ευθεία, όπου το κόμμα πρέπει να «τρέξει» κάθε προετοιμασία για τις εκλογές, οργανωτική και πολιτική, η ηγεσία θα μετρήσει και πώς διαμορφώνεται το εσωτερικό κλίμα μετά το Συνέδριο, στο οποίο καταγράφηκε η κυριαρχία Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, αρχικώς λόγω της εκτίμησης περί φθινοπωρινής κάλπης και εν όψει μιας ούτως ή άλλως προεκλογικής χρονιάς και στη συνέχεια λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων υπήρξε γενικώς η «πολυπόθητη» εξωστρέφεια, με κατά κανόνα «όλα τα σφυριά να χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση».
Ωστόσο, η ηγεσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο, σε αυτή τη συνεδρίαση στην αρχή αυτής της κρίσιμης για τις εκλογές συγκυρίας, να καταγραφούν κριτική και διαφωνίες, «στρατηγικές» ή έστω και μικρές, επί χειρισμών και καθημερινής τακτικής, από την πλευρά των στελεχών της Ομπρέλας. Κι ακόμα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να σημειωθούν τριβές μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, οτιδήποτε μπορεί να επιτρέψει εικόνα «αλληλοσπαραγμού» σε πρωτοσέλιδα και τίτλους ή εν πάση περιπτώσει να καταγραφούν «παραφωνίες», αντί για ομοιογένεια.
Η ηγεσία, θεωρεί ότι τα εσωτερικά πολιτικά επίδικα κρίθηκαν στο συνέδριο και έχει την προσδοκία ότι το κόμμα προχωρά στην επόμενη μέρα, χωρίς τις συμπεριφορές του παρελθόντος.
Ωστόσο, ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στην Πολιτική Γραμματεία της προηγούμενης εβδομάδας ήταν κάτι σαν «ντεζαβού» για την ηγεσία και χτύπησε καμπανάκι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στο τέλος της συνεδρίασης άφησε την αιχμή ότι η μειοψηφία έχει επιλέξει ως στρατηγική της την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης άσκησε κριτική για την εστίαση της κεντρικής γραμμής στη μεσαία τάξη, τον «φαντασιακό» μεσαίο χώρο και ζήτησε στροφή προς τη νεολαία και τα προβλήματά της. Στην τοποθέτηση αυτή αντέδρασε ο Νίκος Παππάς, οπότε προκλήθηκε ένα μικρό επεισόδιο στην κατά τα άλλα χαμηλών τόνων συνεδρίαση.
Στοιχεία κριτικής υπήρξαν και από την πλευρά του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος όμως επικέντρωσε στο θέμα της Αυτοδιοίκησης, και ειδικότερα, επισήμανε ότι το εισηγητικό κείμενο που παρουσίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, δεν περιλάμβανε στήριξη στις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών τους στην αυτοδιοίκηση ενώ έκανε λόγο και για απουσία «πολιτικών προϋποθέσεων» στη λογική των συμμαχιών για τα αυτοδιοικητικά σχήματα και τα ψηφοδέλτια.
Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον η σημερινή ομιλία Τσίπρα και ο τρόπος που θα τοποθετηθεί για τα εσωκομματικά, αν δηλαδή θα στείλει μηνύματα με ηχηρό τρόπο, ή θα τα περάσει πιο χαμηλά για να μην δώσει λαβές προς τα έξω και για να αναδειχθούν σε πρώτο πλάνο τα αντιπολιτευτικά μηνύματα.
Κίνημα για τον τερματισμό του πολέμου
Χθες στο πλαίσιο των τριήμερων εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, ενδεχομένως και με το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση και όχι μόνο λόγω του ακροατηρίου, έκανε μια «αριστερή» ομιλία με αναφορές στην εργασία, το δημόσιο σύστημα υγείας, την κλιματική κρίση και την πράσινη ενέργεια, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, την εναντίωση στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις έμφυλες διακρίσεις, κλπ.
Έδειξε να ενσωματώνει στο λόγο του το αίτημα που κατέθεσε η στην ΠΓ η Ομπρέλα ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει για ένα κίνημα ειρήνης και τερματισμό του πολέμου καθώς χθες σημείωσε την ανάγκη για «ένα κίνημα που θα στηρίξει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την επιστροφή στο δρόμο της διπλωματίας στην Ουκρανία», για μια Ευρώπη «με ισχυρό διεθνή ρόλο που θα στέκεται απέναντι στα πολεμικά σχέδια του Προέδρου Πούτιν, αλλά και δεν θα καθορίζει το μέλλον της με βάση τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
Επίσης, σημείωσε πως «δεν είναι η Αριστερά αυτή η οποία είναι κολλημένη στο δόγμα, είναι οι νεοφιλελεύθεροι αυτοί που είναι κολλημένη στο δόγμα» επιχειρώντας να αντικρούσει κατεστημένες πεποιθήσεις για την αριστερά του σήμερα που όπως είπε οι αξίες της και οι αρχές της είναι γειωμένες στην καθημερινότητα και την κοινή λογική και δεν διέπονται από δογματισμούς.