Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τα ελληνοτουρκικά μίλησε σήμερα στο MEGA o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Υπόθεση παρακολουθήσεων
Σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε, αναφορικά με τις μομφές για πολιτικό όφελος από την υπόθεση, ότι, «έχω απαίτηση όποιος το πει αυτό, να μου πει τι θα γινόταν εάν ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Τσίπρα και το αντίστροφο. Και να αξιολογήσουν μετά την στάση μου στο θέμα. Εάν είναι σημαντικό ή όχι το θέμα φάνηκε από την αντίδραση του κοινοβουλευτικού παράγοντα. Όταν μία παρακολούθηση ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου και τελειώνει αφού έχω εκλεγεί για τι είναι;».
«Είναι ανέκδοτο όλη αυτή η προσπάθεια από πλευράς ΝΔ. Ο χρόνος της παρακολούθησης που είναι αποκαλυπτικός. Είναι ξεκάθαρο ότι ήταν μία απαράδεκτη παρακρατική πράξη».
Για την ακρίβεια
Στο ζήτημα της ακρίβειας, η κυβέρνηση έχει κάνει σωρεία λανθασμένων επιλογών», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας μία εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.
Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ακρίβεια.
«Θεωρούμε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά είναι πολύ σημαντική για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια».
Ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε επίσκεψη του ιδίου με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη.
Για την πρόταση σχετικά με την πρόταση για το ελβετικό φράγκο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε: «Αφορά 85.000 Έλληνες, και με αυτή την πρόταση θέλουμε να τους απεγκλωβίσουμε. Προσπαθούμε σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής να καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας τα μέτρα, τα έχουν εφαρμόσει και σε άλλες χώρες».
«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πουλάει όπλα στην Τουρκία»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στις τουρκικές προκλήσεις.
«Το θέμα με την Τουρκία έχει διπλή ανάγνωση. Η μία ανάγνωση είναι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Ο Ερντογάν για πολλά χρόνια ξεκίνησε να δημιουργεί ένα καθεστώς στο οποίο, όποιος έχει άλλη άποψη, τον οδηγεί στο περιθώριο. Τώρα, έχει φτάσει ο λαός στο σημείο να μην τα αποδέχεται όλα αυτά, λόγω της ακρίβειας λόγω του εσωτερικού διχασμού. Στις εκλογές κινδυνεύει. Ένας Ερντογάν που κινδυνεύει και που έχει διαμορφώσει μία καθεστωτική λειτουργία σε μία χώρα, είναι επικίνδυνος και για τον λαό του και για τις γειτονικές χώρες», τόνισε.
«Υπάρχει μία όξυνση κατά των γειτονικών χωρών. Θέλουμε σοβαρή διπλωματία. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πουλάει όπλα στην Τουρκία. Στο πεδίο της διπλωματίας, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Πριν δύο χρόνια κατάφερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να ψηφίσει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και μάλιστα το ψήφισαν το μισό πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, μόνο το Λαϊκό κόμμα δεν το ψήφισε. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει πολιτική αλλαγή στις σχέσεις. Δεν μπορείς να λες ότι είναι υπό ένταξη – γιατί έχουν παγώσει όλα – μία χώρα που έχει αυτή τη συμπεριφορά καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, και προκαλεί με πόλεμο τις άλλες χώρες».