Η μετοχή της Credit Suisse έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% τους τελευταίους έξι μήνες.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το ηλικίας 184 ετών ξενοδοχείων στην καρδιά της οικονομικής ζωής της Ζυρίχης, στο πλαίσιο μιας «τακτικής διαδικασίας αξιολόγησης των ακινήτων που διαθέτει διεθνώς». Και πρόσθεσε ότι αποφάσισε «να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του Ξενοδοχείου Savoy. Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά όλες τις προσφορές και τους πιθανούς επενδυτές και θα κοινοποιήσουμε οποιαδήποτε απόφαση εν ευθέτω χρόνω».
Την είδηση μετέδωσε πρώτος ο οικονομικός ενημερωτικός ιστότοπος Inside Paradeplatz, που ανέφερε ότι το ξενοδοχείο, το οποίο τελεί υπό ανακαίνιση και θα ξανανοίξει το 2024 ως Hotel Mandarin Oriental Savoy Zurich, ήταν το τελευταίο εναπομείναν «περιουσιακό στοιχείο-τρόπαιο» της Credit Suisse. Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε την πώλησή του «σήμα κινδύνου μεγάλου μεγέθους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η πώληση του Savoy δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τη μεγάλη τράπεζα. Παρά την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του, η Credit Suisse προφανώς αποφάσισε να το αποχωριστεί για λόγους έκτακτης ανάγκης».
«Τα αφεντικά της CS αισθάνονται υποχρεωμένα να πετάξουν ό,τι εξακολουθεί να έχει αξία στην αγορά. Χρειάζεται ρευστότητα για να επιβιώσει – πάρα πολλοί πελάτες τρέχουν μακριά της», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Η Credit Suisse χρειάστηκε να συγκεντρώσει επειγόντως κεφάλαια, να σταματήσει τις εξαγορές μετοχών και να μειώσει το μέρισμά της καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση και μια σειρά από σκάνδαλα. Από το 2020 που είχε κέρδη της τάξης των 2,7 δισ. ελβετικών φράγκων, το 2021 παρουσίασε ζημιές 1,6 δισ., κυρίως λόγω των μεγάλων απωλειών που τις προκάλεσαν οι επενδύσεις στον αποτυχημένο χρηματοοικονομικό όμιλο αλυσίδας εφοδιασμού Greensill και στο hedge fund Archegos, ο ιδιοκτήτης του οποίου Μπιλ Χουάνγκ και τρία ακόμη στελέχη του διώκονται στις ΗΠΑ με κατηγορίες για εκβιασμό και απάτη.
Επίσης, η Credit Suisse χρειάστηκε να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα αφότου παραδέχθηκε την απάτη με ομόλογα που εξέδωσε και τα οποία υποτίθεται ότι θα χρησίμευαν για τη χρηματοδότηση της αλιείας τόνου στη Μοζαμβίκη. Ωστόσο, ορισμένα από τα έσοδα διοχετεύτηκαν από έναν από τους εργολάβους της στη χώρα για να πληρώσει μίζες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζιτών στην Credit Suisse.
Επίσης, υπό πίεση βρίσκεται και το τμήμα private banking της τράπεζας, καθώς έπειτα από δημοσιογραφική έρευνα ήρθε στο φως ότι μεταξύ των πελατών της βρίσκονται άτομα που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα.
Οι μετοχές της Credit Suisse, που τον Ιανουάριο είχαν αξία μεγαλύτερη από 9 ελβετικά φράγκα, έπεσαν στα 3,5 ελβ. φράγκα τη Δευτέρα, ιστορικό χαμηλό, για να ανακάμψουν αργότερα στα 4,2 ελβ. φράγκα.