Τη θλιβερή επίδοση της τρίτης χώρας της Ε.Ε. σε ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού κράτησε το 2021 η Ελλάδα, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να προηγούνται στον αρνητικό δείκτη με 34% και 32% αντίστοιχα. Το 28% των κατοίκων της χώρας λοιπόν βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ίδιο ποσοστό του πληθυσμού της Ισπανίας βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση, ενώ ο μέσος όρος των 27 της Ε.Ε. είναι 21,7%.
Αυτό αντιστοιχεί σε 95,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ένωση των 500 εκατ. κατοίκων, που σημαίνει ότι 1 στους 5 ζει στο κατώφλι της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Πέρσι καταγράφηκε ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2020 στον αριθμό των ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού, περίπου κατά 1 εκατ. άτομα. Τα χαμηλότερα ποσοστά στον κρίσιμο για την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας δείκτη είχαν πέρυσι η Τσεχία (11%), η Σλοβενία (13%) και η Φινλανδία (14%).
Κι αυτά πριν από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που μειώνουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα και οδηγούν ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, όχι μόνο κάτω από το όριο φτώχειας, αλλά κάποιους ακόμη και στο όριο της πείνας. Αλλά αυτό θα καταγραφεί στη στατιστική του επόμενου έτους.