Το καλοκαίρι τελειώνει, αλλά όχι και τα προβλήματα για την οικονομία. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα βρουν μια πιο εύθραυστη οικονομία που κινδυνεύει να λυγίσει κάτω από τις απειλές των ενεργειακών δελτίων, του πληθωρισμού ρεκόρ και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
Οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη θα δείξουν πιθανότατα συρρίκνωση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ύφεση στην ευρωζώνη είναι πλέον πιο πιθανή από ό,τι όχι. Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία θα επιβεβαιώσουν πιθανότατα αυτή την κατεύθυνση.
Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, έχει αναδειχθεί ως το αδύναμο σημείο της περιοχής, με την υπερμεγέθη βιομηχανική της βάση να υποφέρει δυσανάλογα από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την επίμονη έλλειψη προμηθειών. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες δεν βλέπουν το ίδιο είδος τουριστικής έκρηξης που κατακλύζει τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, καθώς τα ταξίδια αναψυχής ανακάμπτουν μετά τον κορονοϊό.
Τα τελευταία στοιχεία για τις επιδόσεις της Γερμανίας κατά το δεύτερο τρίμηνο την Πέμπτη θα δείξουν αν η αμελητέα συρρίκνωση που αναφέρθηκε αρχικά, αρκετά μικρή ώστε να στρογγυλοποιηθεί, θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ή αν οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να αποτραπεί η μείωση της παραγωγής – προς το παρόν.
Τα βλέμματα στην ΕΚΤ
Τα στοιχεία της ερχόμενης εβδομάδας θα αποτελέσουν βασικά συστατικά για τις συζητήσεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο και έδωσε σήμα για «περαιτέρω εξομάλυνση» τον Σεπτέμβριο, χωρίς να δεσμευτεί εκ των προτέρων για το μέγεθος. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από τρεις εβδομάδες και οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη εκφράσει τις προτιμήσεις τους.
Ένας απολογισμός της συνεδρίασης του Ιουλίου που αναμένεται την Πέμπτη μπορεί να προσφέρει κάποια εικόνα, και περίπου οι μισοί από τους 25 διαμορφωτές των επιτοκίων της ΕΚΤ – συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ και του επικεφαλής της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ – θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συμποσίου Οικονομικής Πολιτικής της Kansas City Fed στο Jackson Hole του Wyoming.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα κάνει φέτος το ταξίδι στο Grand Tetons. Όμως τα σχόλιά της μετά την απόφαση του Ιουλίου, μαζί με μια ακόμη αύξηση του πληθωρισμού σε λίγο κάτω από 9% και τις προσδοκίες ότι οι πιέσεις στις τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, υποδηλώνουν ότι τείνει προς μια μεγαλύτερη κίνηση: «Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα. Ήρθε η ώρα να τα καταφέρουμε», ξεκαθάρισε.