Πάνω από τα τρία τέταρτα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μεταπηδήσουν στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων τα επόμενα τρία χρόνια εάν ο τομέας λειτουργήσει κάτω από ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεραίνει μελέτη της Ripple.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα στις δραστηριότητές του τους επόμενους 36 μήνες. Η πλειονότητα αυτών των οντοτήτων, ωστόσο, δήλωσε ότι θα εμπλακεί με τον κλάδο με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε αυτόν.
Όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ρωτήθηκαν γιατί δεν το έχουν κάνει ήδη, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν ότι οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων κανονισμών, καθώς και στις πολλαπλές απάτες που έχουν συμβεί στον χώρο τον τελευταίο καιρό.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ένα μέρος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει μετατραπεί σε HODLers με τα χρόνια. Το 50% είπε ότι το έκανε επειδή βλέπει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως ένα μεγάλο αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, «ένα νόμισμα για την πραγματοποίηση πληρωμών ή ως περιουσιακό στοιχείο για δανεισμό ή ως εγγύηση για δανεισμό».
Θέλουν… εγγυήσεις και οι ιδιώτες
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το 20% των καταναλωτών παγκοσμίως θα αγόραζε μόνο φιλικά προς το περιβάλλον κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, η εταιρεία επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποια ψηφιακά στοιχεία χρησιμοποιούν το μοντέλο Proof-of-Work (POW) και ποια είναι λιγότερο ενεργοβόρα.
Ένας άλλος παράγοντας που θα τονώσει την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων είναι οι τράπεζες και η στάση τους απέναντι στον κλάδο. Το 65% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι θα ήταν πολύ πιο διατεθειμένο να επενδύσει σε Βitcoin ή altcoin εάν το τοπικό του χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παρέχει τέτοιες υπηρεσίες, ενώ μόνο το 17% είπε ότι αυτό δεν θα είχε σημασία.
Σε περιφερειακό επίπεδο, εταιρείες και ιδιώτες που εδρεύουν στη Λατινική Αμερική φαίνονται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη βιομηχανία. Το 50% πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μελλοντική οικονομία, ενώ μόνο το 35% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων συμμερίζεται τις ίδιες σκέψεις.
NFT και CBDC
Η έρευνα έθιξε επίσης τα NFTs και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC). Η έρευνα διαπιστώνει ότι το ενδιαφέρον για τα NFTs έχει «εκτοξευθεί» τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμα είναι στην αρχή και οι περισσότεροι καταναλωτές είτε δεν τα καταλαβαίνουν είτε είναι δύσπιστοι σχετικά με αυτά.
Η πλειονότητα όσων γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα των NFTs είπαν ότι θα τα αγόραζαν για τα λειτουργικά τους οφέλη (79%), παρά για συναισθηματικούς λόγους (45%).
Τα NFTs που σχετίζονται με τη μουσική, τα παιχνίδια και τον αθλητισμό φαίνεται να είναι τα πιο ενδιαφέροντα για τους ανθρώπους, ενώ τα συλλεκτικά αντικείμενα που συνδέονται με ταινίες και ποπ κουλτούρα υστερούν.
Στη συνέχεια η έρευνα παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των CBDC και τη γνώμη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των καταναλωτών για αυτά. Ανάμεσά τους σημειώνει ότι «χρησιμοποιούν την ίδια υποκείμενη τεχνολογία με τα κρυπτονομίσματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διασυνοριακές πληρωμές με λιγότερη καθυστέρηση και κόστος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λύσεις. Και τέλος, είναι εύκολα διαχειρίσιμα και μπορούν να υποστηρίξουν ισχυρές και γρήγορες εφαρμογές διαφόρων νομισματικών πολιτικών».
Ωστόσο, θα είναι πλήρως συγκεντρωτικά και θα παρακολουθούνται από τις κυβερνήσεις, που σημαίνει ότι δεν θα παρέχουν την ελευθερία που προσφέρουν το Βitcoin και άλλα altcoins.