Στρίβειν δια της… ΔΕΘ είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να φύγει, έστω προσωρινά, η συζήτηση από τις παρακολουθήσεις. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην πρώτη εβδομάδα που ανοίγει η Βουλή, κατά την οποία θα κυριαρχήσουν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η ΔΕΘ θα είναι ουσιαστικά η αφετηρία μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, καθώς από τη συμπρωτεύουσα κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης θα παρουσιάσουν το βασικό πλαίσιο όχι μόνο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας αλλά και την πρόταση με την οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο στις εκλογές.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι παραμένει βασικός στόχος να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από τα εργαλεία που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.
Παράλληλα, ωστόσο, τονίζεται η ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας, καθώς κεντρική επιδίωξη είναι να κερδηθεί επενδυτική βαθμίδα, στόχο που στην κυβέρνηση θεωρούν εφικτό. Συνδυαστικά, μεγάλη προσπάθεια γίνεται να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θα επιτρέψουν να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στοχευμένες δράσεις έχουν ενεργοποιηθεί και για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν προετοιμάζονται για την Επιτροπή Θεσμών και τη συγκρότηση Εξεταστικής.
Οι αρχικές πληροφορίες έφεραν το Μαξίμου να τάσσεται υπέρ της Εξεταστικής που θα εξετάσει την περίοδο από το 2015 μέχρι σήμερα, ώστε να βάλει στο κάδρο και τη διακυβέρνηση Τσίπρα, ώστε να μπερδέψει τα πράγματα και να οδηγήσει σε συμψηφισμούς και αντιπερισπασμούς.
Κάποιοι όμως εισηγούνται η έρευνα να ξεκινήσει από το 2012 το Μαξίμου επιχειρεί να βάλει στο κάδρο και την περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου
Σε ο,τι αφορά την αντιπολίτευση μέχρι τώρα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να επιλέξουν να κινηθούν με διαφορετικές προτάσεις αναφορικά με τη συγκρότηση της Εξεταστικής. Αν ωστόσο βρεθεί χρυσή τομή, θα μπορούσε η Κουμουνδούρου να συνταχθεί με τη Χαριλάου Τρικούπη, που έχει τον πρώτο λόγο, εξαιτίας της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας θα προηγηθεί της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία, που επιτρέπει στη μειοψηφία να συστήσει εξεταστική επιτροπή, απαιτεί κατάθεση πρότασης από δέκα βουλευτές και πλειοψηφία 2/5, δηλαδή 120 βουλευτών, στην Ολομέλεια.
«Τα διαδικαστικά θα έρθουν στην ώρα τους», τονίζουν κορυφαία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και στο να «αποκαλυφθεί το φαύλο σύστημα που υπάρχει». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως την Τρίτη στο γραφείο του Κώστα Τασούλα βρέθηκαν η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της Κ.Ο., και ο Χάρης Καστανίδης, μέλος της Επιτροπής, προκειμένου να ζητήσουν η συνεδρίαση να γίνει άμεσα. Στη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασίσει με το που ανοίξει η Βουλή να προχωρήσουν στην κατάθεση της πρότασης χωρίς να τους αφορά τι θα πράξουν τα άλλα κόμματα.
Η σύνταξή της δεν έχει αρχίσει ακόμη, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα νέα στοιχεία που θα έρθουν εις γνώσιν τους. Είναι σαφές πως, πέρα από την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, στο επίκεντρο της πρότασης θα βρεθούν το λογισμικό Predator, οι εταιρείες που φέρεται να σχετίζονται με αυτό, ποιοι το χρησιμοποίησαν, αλλά και οι προεκτάσεις που υπάρχουν στον δημοσιογραφικό χώρο.
Θεωρούν αυτονόητο στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει το «παρών» σε οποιαδήποτε θεσμική και κοινοβουλευτική διαδικασία χρειαστεί, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ανοιχτό είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη δική του πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ανώτατες κομματικές πηγές τόνιζαν πως «εξετάζονται όλα τα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου» και ξεκαθάριζαν ότι δεν είναι ανοιχτός κάποιος δίαυλος αυτή τη στιγμή με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Εξηγούν πως υπάρχουν στάδια που περιμένουν να ολοκληρωθούν προκειμένου να καταλήξουν πώς θα κινηθούν:
• Να ανοίξει η Βουλή και να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων.
• Να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση σύγκλησής της).
• Να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και να φανούν οι διαθέσεις των κομμάτων.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έλεγαν «όχι» στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα συμβόλιζε το δυνατό αντιπολιτευτικό μέτωπο που συγκροτείται εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον ανοιχτό διάλογο που έχει ξεκινήσει και τις δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα. Υποστηρίζουν ότι όλο αυτό που γίνεται ενοχλεί τον πρωθυπουργό. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαροι πως το αίτημα θα πρέπει να στοχοποιεί τη συγκεκριμένη περίοδο και να μην επιχειρηθεί οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον χρόνο, που θα θόλωνε το τοπίο.