Σοβαρές αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο προληπτικής δράσης της ΡΑΕ για τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου και το σχέδιο για εναλλακτική λύση αποθήκευσης στην Ιταλία, προβάλλει η Μυτιληναίος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο ασύμφορο και με εξαιρετικά αμελητέα αποτελέσματα για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
Όπως τονίζει αρχικά η Μυτιληναίος, είναι απαραίτητο να συνεκτιμηθεί ότι το επιπρόσθετο κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα που προτείνονται, συμπεριλαμβανομένης της υπέρογκης ρευστότητας που προϋποθέτει, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το μέτρο του απολύτως αναγκαίου. Οι δε δράσεις οφείλουν:
• να μεγιστοποιούν και να βελτιστοποιούν τις υφιστάμενες υποδομές,
• να μην επιβάλουν δυσανάλογα και -εν πολλοίς- αναποτελεσματικά βάρη και υποχρεώσεις στους δοκιμαζόμενους συμμετέχοντες της αγοράς, ιδίως υπό τις τρέχουσες συνθήκες,
• να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες τόσο των διασυνδέσεων μεταξύ των συστημάτων φυσικού αερίου όσο και των ρυθμιστικών επιπλοκών που κάθε δράση εμπεριέχει,
• να συνεκτιμούν τα διδάγματα του παρελθόντος από παρόμοιες κρίσεις (συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής -όχι θεωρητικής- διαχείρισης των ενεργειακών πόρων στη διάθεση του κάθε κράτους-μέλους, όταν διακυβεύεται η εθνική οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα)
• να προτάσσουν τη διασφάλιση της -κατά το δυνατό- ομαλής λειτουργίας των ενεργειακών αγορών.
Υπερβολικό το κόστος για την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία
Καθώς το σχέδιο της ΡΑΕ προβλέπει την αποθήκευση αερίου σε εγκαταστάσεις της Ιταλίας, η Μυτιληναίος τονίζει ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο η Ρυθμιστική Αρχή (και ο ΔΕΣΦΑ) προκρίνουν την αποκλειστική επιλογή των αποθηκευτικών χώρων της Ιταλίας. Ενδεικτικά, η επιπλέον εκταμίευση για την προμήθεια αερίου, που η εν λόγω Δράση δυνητικά συνεπάγεται μόνο για την εταιρεία, υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Υψηλό το κόστος για την Αλουμίνιον της Ελλάδος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας
Όσον αφορά στην κατά προτεραιότητα παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένες βιομηχανίες με βάση τις κατευθύνσεις του σχεδίου δράσης της ΡΑΕ, η Μυτιληναίος θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθεί το ΑτΕ στην εν λόγω Δράση.
Όπως σημειώνει, η προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας προς τo ΑτΕ πρέπει να είναι σταθερή και αδιάλειπτη, καθώς μια ενδεχόμενη διακοπή της προμήθειας θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτες ζημίες στην εγκατάστασή του και επομένως καθίσταται απαγορευτική, τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Επιπρόσθετα, το συνολικό άθροισμα της επιβάρυνσης του κόστους και των διαφυγόντων κερδών εάν οι τρεις σειρές σταματήσουν είναι ανάλογο του χρόνου που θα παραμείνουν οι σειρές σε διακοπή. Ενδεικτικά αναφέρει ότι:
Για κάθε έτος διακοπής τα διαφυγόντα κέρδη εκτιμώνται στα εξακόσια (650) εκατ. ευρώ με βάση τα δεδομένα του έτους 2022.
Στα παραπάνω έξοδα δεν έχουν ληφθεί υπόψιν τα έξοδα προσωπικού (>500 εργαζόμενοι ΑτΕ), αποσβέσεων και λοιπών σταθερών δαπανών, που εκτιμώνται περί τα πεντακόσια (500) εκατ. ευρώ.
Βρετανία: Ετοιμάζονται για οργανωμένο ενεργειακό blackout τον χειμώνα
Δεν έπεισε το «νίπτω τας χείρας μου» του Μητσοτάκη, συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τον ξένο τύπο
Η κυβέρνηση ανέβαλε για 12 μέρες το «ξύλο» στη Βουλή: Οι ημερομηνίες και η διαδικασία