Μια «κυβέρνηση ισότιμων εταίρων« κατά τον μελλοντικό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, «του μεσαίου χώρου» όπως είπε ο Φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, η οποία «ξέρει να μαθαίνει» όπως υποσχέθηκε ο Πράσινος Ρόμπερτ Χάμπεκ, παρουσίασε το πρόγραμμά της το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο. Ο επίσημος τίτλος του «Τολμηρά για περισσότερη πρόοδο – Συμμαχία για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και την Αειφορία».
Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) έδωσαν τον «όρκο τετραετούς πίστης», σχεδόν δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, που σηματοδότησαν το τέλος της εποχής Ανγκέλα Μέρκελ, αλλά και της πολιτικής κυριαρχίας της Χριστιανοδημοκρατίας.
Στις πρώτες δηλώσεις των τριών εταίρων του αποκαλούμενου «συνασπισμού του φαναριού» δεν έλειψε η αισιοδοξία και οι εκατέρωθεν έπαινοι για την διάθεση εξεύρεσης συμβιβασμών, που χρειάστηκε να επιδείξουν και οι τρεις. Ηταν κάτι το αναμενόμενο, όπως σημειώνουν εδώ και αρκετό καιρό τα ΜΜΕ της χώρας. Τα προβλήματα και οι πιθανές τριβές θα φανούν στην πορεία, ανάμεσα σε κόμματα, που όπως παραδέχτηκαν και οι εκπρόσωποί τους μέχρι τώρα ξεχώριζαν κυρίως για την διαφορετικότητά τους.
Αυτό που κατ΄αρχή σχολιάστηκε ήταν η κατανομή των Υπουργείων με το FDP να λαμβάνει τελικά εκείνα των Οικονομικών με τον Λίντνερ στο τιμόνι του, αλλά και τα Δικαιοσύνης, Παιδείας και Ερευνας και Συγκοινωνιών. Συνολικά καταλαμβάνουν 4 υπουργεία.
Οι Πράσινοι θα στελεχώσουν το Εξωτερικών με την Αναλένα Μπέρμποκ, το Υπέρ-Υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος (λογικά με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ που θα είναι και αντικαγκελάριος), του Περιβάλλοντος και της Γεωργίας. Συνολικά παίρνουν 5 υπουργεία.
Το SPD κρατά τα Εσωτερικών, Αμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών, Οικοδομών και Κατοικιών, Ανάπτυξης, αλλά και το καυτό υπουργείο Υγείας που σύμφωνα με πληροφορίες όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Σύνολο 6 υπουργεία.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αλλά και του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης του γερμανικού κράτους κυριάρχησε στις δηλώσεις όλων και διαπερνά το κυβερνητικό πρόγραμμα
Ολοι παραδέχτηκαν ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας βαθιάς και εξελισσόμενης κρίσης, λόγω της πανδημίας και κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα της ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ο Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε την δημιουργία ενός μόνιμου επιτελείου διαχείρισης κρίσεων στην καγκελαρία υπό την εποπτεία του, όπου θα συντονίζεται η εθνική με τις 16 τοπικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και εξήγγειλε ένα πρόσθετο μπόνους της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Εκεί θα υπάρξουν πάντως και μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικά για τους εργαζόμενους στην περίθαλψη ευπαθών ομάδων. Ανάλογη συζήτηση έχει ανοίξει και για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Ολαφ Σολτς αναμένεται να εκλεγεί καγκελάριος στη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ στις 8 Δεκεμβρίου. Τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθούν από τα κόμματα το αμέσως επόμενο διάστημα.