Τι λένε το FBI και η MI5 για την Κίνα
Τα αρχικά τους παραπέμπουν σε ταινίες κατασκοπείας ή θρίλερ με μπερδεμένη πλοκή. Το FBI υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ και η MI5 η ομόλογή του της Μεγάλης Βρετανίας βλέπουν την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των χωρών τους να απειλούνται όλο και περισσότερο από την Κίνα. Προφανώς η Ρωσία δεν αρκεί ως εχθρός για να λειτουργήσει συγκολλητικά για τη Δύση στην παρούσα φάση.
Χρειάζεται η Δύση να ζει με απειλές;
Σε μια κοινή δήλωση τους την Τετάρτη, οι επικεφαλής της MI5 Κεν ΜακΚάλουμ και του FBI, Κρίστοφερ Ρέι εξέφρασαν ανησυχία για την αύξηση των δυνητικά επιβλαβών κινεζικών δραστηριοτήτων για τις χώρες τους. Η Κίνα αποτελεί αυτή τη στιγμή «τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή», όχι μόνο για τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τους συμμάχους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο διευθυντής του FBI.
Ο επικεφαλής της MI5 από την πλευρά του αποκάλυψε ότι η βρετανική υπηρεσία έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις δραστηριότητές της για την καταστολή της «κινεζικής δραστηριότητας, που προκαλεί ανησυχία». Σε σύγκριση με το 2018, έχουν απασχολήσει την ΜΙ5 επταπλάσια περιστατικά, που αφορούν την Κίνα.
Η βιομηχανική κατασκοπεία ως μορφή πολέμου
«Αυτό μπορεί να φαίνεται αόριστο. Αλλά είναι πραγματικό επείγον», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος. «Πρέπει να το συζητήσουμε. Πρέπει να αναλάβουμε δράση». Ενα ζήτημα που απασχολεί επίσης σε μεγάλο βαθμό τις δυτικές υπηρεσίες έχει να κάνει με τη βιομηχανική κατασκοπεία.
Η Κίνα είναι μια σημαντική απειλή για πολλές εταιρείες επειδή η κυβέρνηση της συστηματικά προσπαθεί να «κλέψει την τεχνολογία μας», είπε ο Ρέι. Οι δραστηριότητες ψηφιακής πειρατείας που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση είναι επίσης μεγαλύτερες από αυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Ανησυχία για επίθεση στην Ταϊβάν
Ο «αρχιπράκτορας» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης σε γεωπολιτικές ανησυχίες. Αναφερόμενος στην Ταϊβάν, ο Ρέι είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία για να ανακτήσει τον έλεγχο του νησιού. Αυτό θα προκαλούσε «μία από τις χειρότερες οικονομικές αναταραχές που έχει δει ποτέ ο κόσμος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του FBI.
Κοινή ήταν επίσης η απόρριψη της ιδέας ότι οι αυξανόμενοι οικονομικοί δεσμοί της Κίνας με τη Δύση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες στη Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτό αποδείχθηκε «εντελώς λάθος», είπε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας.
Ρωγμές στο κοινό μέτωπο κατά των Κινέζων
Την ίδια στιγμή και μετά τη σύνοδο του G7 αλλά και του ΝΑΤΟ όπου η Κίνα χαρακτηρίστηκε και επίσημα ως δυνητική απειλή για τη δυτική συμμαχία στον Τύπο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι το μέτωπο εναντίον του Πεκίνου δεν είναι τόσο «συμπαγές» όσο θα έπρεπε. Οπως φάνηκε και στη σύνοδο κορυφής στο Ελμαου και παρά τα κοινά ανακοινωθέντα, η Γερμανία κυρίως, αλλά και η Γαλλία θέλουν να αποφύγουν μια ολοκληρωτικά συγκρουσιακή αντιμετώπιση της «ασιατικής υπερδύναμης». Αυτό διαφάνηκε και στην δήλωση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, ο οποίος και τάχθηκε κατά της λογικής διαχωρισμού του πλανήτη σε δύο μεγάλα μπλοκ, ενός δυτικού και ενός που θα στηρίζεται στη συνεργασία Κίνας και Ρωσίας.
Το βλέμμα στην Ασία και τον Ειρηνικό
Στη σύνοδο της Μαδρίτης του ΝΑΤΟ όμως που ακολούθησε και μετά από επιμονή των ΗΠΑ προσκλήθηκαν οι χώρες της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού που βλέπουν την Κίνα επίσης ως απειλή: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα. Ηταν σαφής η προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα πολιτικής απομόνωσης προς το Πεκίνο, αλλά και μια σαφής προειδοποίηση. Οι γερμανικές προσπάθειες για ηπιότερους τόνους στο τελικό ανακοινωθέν δεν καρποφόρησαν.
Οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να αντέξουν την πίεση
Βρετανία και ΗΠΑ πιέζουν τον «Δυτικό» κόσμο και κυρίως την ΕΕ να υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή χρησιμοποιώντας προφανώς και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η Ευρώπη μοιάζει προς το παρόν αδύναμη να αντέξει αυτή την πίεση. Οι συνέπειες μιας «αντισινικής στροφής» θα μπορούσαν ωστόσο να επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα, που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έτσι κι αλλιώς τον ερχόμενο χειμώνα η Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ τραβούν την ΕΕ από το… μανίκι για να την απομακρύνουν από το Πεκίνο
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την ΝΑΤΟποίηση της Ευρώπης
Ο Πούτιν ειρωνεύεται τους G7 – Πώς αντιδρά στις αποφάσεις της Μαδρίτης