Οι προσδοκίες αυξάνονται σχετικά με το αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τους εορτασμούς της νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 9 Μαΐου για να βάλει τη χώρα του σε μια ευρύτερη πολεμική σύγκρουση, ωστόσο υπάρχουν αναλυτές που βλέπουν ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει ξεμείνει από επιλογές στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Anton Barbashin, Ρώσο αναλυτή που είναι ο διευθυντής σύνταξης του διαδικτυακού περιοδικού “Riddle Russia”, ο πόλεμος έχει τραβήξει «υπερβολικά» ενώ «δεν υπάρχουν πλέον καλές επιλογές» για τον Πούτιν ή το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρατική προπαγάνδα μπορεί να έπεισε τον ρωσικό πληθυσμό ότι οι δυνάμεις τους διεξάγουν έναν πόλεμο αντιπροσώπων με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει τη νίκη στις 9 Μαΐου λέγοντας ότι είχε «απελευθερώσει» την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
«Μπορεί στη συνέχεια να αποσύρει το 90% των εμπλεκόμενων δυνάμεων πίσω στη Ρωσία και να πάει παρακάτω;» έγραψε ο Barbashin σε ένα νήμα στο Twitter.
Μια έκθεση βρετανικού του think tank, του Royal United Services Institute (RUSI), ανέφερε ότι η 9η Μαΐου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «ορόσημο για την κινητοποίηση μιας πολύ μεγαλύτερης δύναμης».
«Φαίνεται όλο και πιο πιθανό, αντί να χρησιμοποιήσει την ημέρα αυτή για να ανακοινώσει τη νίκη, η ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αντ’ αυτού την 9η Μαΐου ως την ημέρα κατά την οποία η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” χαρακτηρίζεται επίσημα ως “πόλεμος“», αναφέρει η έκθεση.
Την Τετάρτη, η Λευκορωσία ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες ορισμένοι λένε ότι δείχνουν ότι ο Πούτιν σύντομα θα εντείνει επίσημα το εύρος της εισβολής του στην Ουκρανία.
Ο Barbashin εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει εύκολη έξοδο από τον πόλεμο που ξεκίνησε.
«Ο Πούτιν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κηρύξει οποιονδήποτε τύπο νίκης επί της Δύσης», έγραψε ο Barbashin, αναφερόμενος στη συρρίκνωση των στρατιωτικών πόρων, τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές υποδομές και τις αντιδράσεις ορισμένων από τον κύκλο του Πούτιν.
«Ο Πούτιν βρέθηκε σε μια κατάσταση που δεν έχει πλέον τον έλεγχο. Δεν μπορεί απλώς να πει “τελειώσαμε” και στην πραγματικότητα να τελειώσει με αυτό».