Με δύο βασικά σενάρια για τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινάει αύριο στη Μαδρίτη, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Όπως γράφει το ieidiseis.gr, παρ’ ότι στην Αθήνα θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δύο φορές πριν ανοίξει τη βεντάλια των διεκδικήσεών του στη Σύνοδο, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, αφού τουρκικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι, επιμένουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα το πράξει.
Το πρώτο σενάριο είναι ο Ταγίπ Ερντογαν να επιδιώξει ανταλλάγματα προκειμένου η Τουρκία να μην μπλοκάρει την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και μέσα στο γενικότερο «παζάρι» να επιχειρήσει να συνδέσει τα θέματα του Αιγαίου και του αιτήματός του για αποστρατικοποίηση των νησιών, με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική, τότε το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η Σύνοδος Κορυφής, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη. «Αν καταγραφεί διάθεση κατανόησης των τουρκικών επιδιώξεων, τότε θα υπάρξει εύλογη αντίδραση από την Ελλάδα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι να επιχειρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος να αξιοποιήσει το βήμα της Συνόδου, προκειμένου να ανοίξει όλη τη βεντάλια των αναθεωρητικών επιδιώξεων της Άγκυρας, με αιχμή τα γνωστά ζητήματα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αν ο κ. Ερντογάν επιλέξει να κινηθεί προς την παραπάνω κατεύθυνση, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδιώξει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό συνδέοντας παράλληλα την Ελλάδα με την τρομοκρατία και κατηγορώντας τη χώρα μας ότι υποθάλπει οργανώσεις που δρουν εις βάρος της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, όπως τονίζουν συνεργάτες του, θα προσέλθει στη Σύνοδο αποφασισμένος να μην προκαλέσει ο ίδιος έναν νέο κύκλο έντασης με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αν, ωστόσο, προκληθεί από τον κ. Ερντογάν, θα απαντήσει, παρουσιάζοντας στους Συμμάχους αποδείξεις και ντοκουμέντα του τουρκικού αναθεωρητισμού, της έκτασης με την οποία αυτός εκδηλώνεται στο Αιγαίο αλλά και των κινδύνων που υποκρύπτει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αθήνα ευελπιστεί να διεγείρει τα νατοϊκά ανακλαστικά, καθιστώντας σαφές ότι τυχόν αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εξαιτίας των τουρκικών κινήσεων, διευκολύνουν τους πάγιους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας.
Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης και προβληματισμός για τα επίμονα τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, ακόμα και την ημέρα της έναρξης της συνόδου η Τουρκική πλευρά ενδέχεται μέσω νέας ρηματικής διακοίνωσης προς τον ΟΗΕ να κατονομάσει όλα τα νησιά τα οποία κατά εποχές έχει γκριζάρει λέγοντας ότι είναι «ακαθορίστου κυριαρχίας».
«Ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει το πρώτο βήμα για τα ελληνοτουρκικά τη Σύνοδο Κορυφής. Αν ωστόσο, προκληθεί, θα απαντήσει» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι. Διαμηνύουν, δε, ότι αν η επιθετική ρητορική ακολουθηθεί από κινήσεις στο πεδίο ( στο Αιγαίο ή στα χερσαία σύνορα ), τότε υπάρχει ήδη επεξεργαζόμενο σχέδιο. Άλλωστε, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα.
Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η Αθήνα έχει ήδη προετοιμάσει τους συμμάχους της για όσα είναι πιθανό να ακούσουν από τον Τούρκο πρόεδρο στην ισπανική πρωτεύουσα, ενώ έχει σαφώς αφήσει να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος να στήσει η Άγκυρα μια προβοκάτσια με αφορμή το μεταναστευτικό, είναι παραπάνω από υπαρκτή.
Χρησμός Σταϊκούρα για το πότε είναι καλύτερο να γίνουν εκλογές για την ελληνική οικονομία
Ερντογάν: Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Αμβλώσεις: Την παραπομπή δύο δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησε η Οκάσιο-Κορτέζ