Ο κίνδυνος να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας και να πρέπει να καταφύγει η χώρα ξανά στις κάλπες σε ένα χρόνο έχει κινητοποιήσει τον Γάλλο πρόεδρο που αναζητά τρόπους άρσης του αδιεξόδου.
Έχοντας εισπράξει απανωτά «όχι» τα τελευταία 24ωρα αναζητά τους τρόπους εξόδου από την ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται εξετάζοντας το «χαρτί» μια «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
Αυτό αποκάλυψε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, βουλευτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF). Ο πρόεδρος της Γαλλία «με ρώτησε εάν αν είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και αν μια τέτοια πρωτοβουλία «ήταν η λύση για να βγει η χώρα από την κρίση», ανέφερε ο Ρουσέλ αφού νωρίτερα συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Συνάντησα έναν πρόεδρο που ακούει, που κρατά σημειώσεις, που αναζητά λύσεις», σημείωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ πριν μπει στην ουσία του θέματος.
«Του μίλησα ειλικρινά, του είπα ότι οι Γάλλοι προσήλθαν στις κάλπες και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της αριστεράς και της ακροδεξιάς για να καταψηφίσουν τον Μακρόν. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει δραστικά την πολιτική του». Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τον βουλευτή, χαμογέλασε και είπε ότι λάβει το μήνυμα ενώ παράλληλα είπε πως «σκέφτεται είτε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εάν υπήρχαν τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτήν», είτε να πάει στο μοντέλο διακυβέρνησης με «υποστήριξη κατά περίπτωση».
Ο Ρουσέλ υποστήριξε ενώπιον του Γάλλου προέδρου πως δεν τίθεται θέμα προσώπων, αναφερόμενος στη Γαλλίδα πρωθυπουργού, αλλά εφαρμοζόμενων πολιτικών και κεντρικό στόχο «το καλό της χώρας».
Θα μπορούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Ο βουλευτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ξεκάθαρος: «Του είπα ότι είχαμε ήδη συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1945 με τον στρατηγό Ντε Γκωλ, δεν είναι κάτι που μας σοκάρει (…) αλλά όλα εξαρτώνται από το έργο που θα παράγει η κυβέρνηση αυτή. Χρειαζόμαστε έργο υψηλού επιπέδου και όχι μικροπολιτικές με μικρούς ελέγχους» περιγράφοντας ένα γενικό πλαίσιο.
Ειδικότερα μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει για «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» όπως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (1945) που υπάρχει ακόμα και σήμερα θέτοντας ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών που αν ευοδωθούν θα μπορούσε να προχωρήσει ένα μοντέλο «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 250 νεκροί από σεισμό 6,1 Ρίχτερ
Σοβαρή κρίση και ελλείψεις αγαθών φοβούνται οι Γερμανοί – Μπορεί να διαρκέσει 3-5 χρόνια
Ο Μητσοτάκης τρέχει να προλάβει τον Ερντογάν στο ΝΑΤΟ – Μίλησε με Τζόνσον, βλέπει Ντράγκι