«Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώκονται, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται ή και δολοφονούνται από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας», αναφέρεται σε βιντεοσκοκοπημένο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν που μεταδόθηκε κατά την έναρξη της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για το μεταναστευτικό που διοργάνωσε η Ένωση I.P.U. και η τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Κωνσταντινούπολη.
«Είμαστε η χώρα που έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο τα τελευταία 7 χρόνια», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος και επέμεινε ότι η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτή.
Αφού κατήγγειλε τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ακόμη και για δολοφονίες, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να εκθειάζει τον ρόλο της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι «σηκώνει το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων επειδή γειτνιάζει με περιοχές κρίσης».
«Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο και δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη, απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη», πρόσθεσε ο Ερντογάν και επιπλέον ανέφερε ότι «η ρητορική μίσους έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα».
«Τα οικονομικά προβλήματα προκαλούν ξενοφοβία και προσφυγικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, ενώ με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, 5 εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι προστέθηκαν στον αριθμό των προσφύγων που παγκοσμίως έχει φτάσει τα 275 εκατομμύρια», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν και σε έναν ακόμη προκλητικό υπαινιγμό ανέφερε:
«Οσοι χρησιμοποιούν τις λίγες εκατοντάδες πρόσφυγες που δέχονται ως διαφημιστικό υλικό δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη απέναντι στην ολοένα και βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση».
«Ως χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, το φαινόμενο της μετανάστευσης υπήρξε μέρος της ανθρώπινης και κοινωνικής μας ζωής σε όλη την ιστορία μας. Ανοίξαμε τις πόρτες μας σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διωχθεί τα τελευταία 500 χρόνια, ειδικά στους Εβραίους που διέφυγαν από την Ιερά Εξέταση. Τα αδέρφια μας στον Καύκασο και οι συμπατριώτες μας στα Βαλκάνια πάντα έβρισκαν καταφύγιο στην Τουρκία ως ασφαλές λιμάνι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα.
Στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, φροντίσαμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους αδελφούς μας που έφυγαν από το Ιράκ, καθώς και 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη Συρία. Δεν απορρίψαμε κανέναν που ήρθε στην πόρτα μας λόγω της εθνικής του ταυτότητας, θρησκείας, πολιτισμού, τάσης και αίρεσης», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.
«Σήμερα που βιώνεται η μεγαλύτερη ανθρώπινη κινητικότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να αποτραπεί εάν η διεθνής κοινότητα δεν έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα προβλήματα της μετανάστευσης. Ελπίζω οι συζητήσεις που θα κάνετε στο πλαίσιο του συνεδρίου να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος», αναφέρεται τέλος, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν.