Με θριαμβολογικές δηλώσεις υποδέχεται η κυβέρνηση τη σφραγίδα που έβαλε το προχθεσινό Eurogroup στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο. Το έναυσμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».
Η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους» τροφοδότησε τα εκλογικά σενάρια όπως και η επιλογή του να συνδέσει την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, την οποία χαρακτήρισε «απάντηση στον λαϊκισμό».
Τη σκυτάλη ανέλαβε έπειτα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Χθες, παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για μια εξέλιξη ορόσημο, που ανοίγει νέες δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης όσων πλήττονται από την κρίση.
Το Μαξίμου επιχειρεί δε να σφετεριστεί τη δρομολογημένη, από το 2018, έξοδο από το τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Ήδη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος θύμισε «ότι το 2018, που βγαίναμε από τα Μνημόνια, είχαμε ορίζοντα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022, την ώρα που η Ν.Δ. και τα φιλικά της μέσα φώναζαν είτε ότι πρέπει να πάρουμε πιστοληπτική γραμμή -δηλαδή Μνημόνιο – είτε ότι υπογράφαμε 4ο Μνημόνιο».
Προχθές μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης (από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ) απέφυγε να αναφερθεί στη ρύθμιση του χρέους που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν δήλωνε ότι είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ό,τι άλλες χώρες του Νότου γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους.
Αποστάσεις βουλευτών από τη θριαμβολογία
Οι διθυραμβικές τοποθετήσεις που πηγάζουν από το κυβερνητικό επιτελείο δεν καταπραΰνουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Γαλάζιοι βουλευτές, στις μεταξύ τους συζητήσεις αλλά και σε συνομιλίες με δημοσιογράφους, εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης. Διερωτώνται αν οι πόρτες των αγορών θα ανοίξουν για την ελληνική οικονομία από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού της χώρας -όπως και ολόκληρης της ευρωπεριφέρειας- έχει πάρει ανηφορική πορεία.
Παράλληλα διατυπώνουν την ανησυχία έναντι πιθανής αδυναμίας της Ν.Δ. να χρηματοδοτήσει ένα ελκυστικό προεκλογικό πακέτο κοινωνικών παροχών λόγω των βαθιών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Κοινοβουλευτικός παράγοντας με γνώση των οικονομικών δεδομένων υπενθυμίζει ότι η αυξημένη δημοσιονομική επιτήρηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί, παρά την παράταση της ρήτρας ευελιξίας και για το 2023. Παραπέμπει ταυτόχρονα στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που προειδοποιεί ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη, και ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως της εξόδου από την εποπτεία.
Σκυλακάκης: Όχι σε αποκλιμάκωση στις τιμές καυσίμων
Αίσθηση προκάλεσε δε το πλήγμα που επεφύλαξαν στο λαμπερό επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης οι χθεσινές δηλώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε αντιδιαστολή με τις τοποθετήσεις του πολιτικού του προϊστάμενου, διατύπωσε την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές καυσίμων μέχρι τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Έκλεισε ξανά μάλιστα το παράθυρο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς «δημοσιονομικά έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας» όπως είπε. Από τις γραμμές της Κ.Ο. δεν λείπει, επιπλέον, και η δυσπιστία για τον βαθμό αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.
Βουλευτής «έδωσε» ημερομηνία εκλογών
Σ’ αυτό το φόντο, ο γαλάζιος μηχανισμός κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Βουλευτές και πολιτευτές εκτιμούν πως η κάλπη θα στηθεί το φθινόπωρο ώστε να αποφύγει η Ν.Δ. στις αρχές Οκτωβρίου να καταθέσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που θα ενσωματώνει περιοριστικά μέτρα. Αίσθηση προκάλεσε άλλωστε η σιγουριά του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγακα ότι «θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη». Εκτίμησε μάλιστα πως εκείνη η χρονική περίοδος θα είναι καλή για την παράταξη λόγω των εσόδων της τουριστικής κίνησης αλλά και της εξόδου από τη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Ποιοι θα πληρώσουν το επερχόμενο οικονομικό Αρμαγεδώνα
Μητσοτάκης: “Η ανάγκη της αυτοδύναμης Ελλάδας εξυπηρετείται από ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ”