Με σκληρή γλώσσα επιτέθηκε στον Χένρι Κίσινγκερ αλλά και στους New York Times, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την πρόταση που έκανε να παραχωρήσει εδάφη το Κίεβο προκειμένου να υπάρξει ειρήνη.
«Στο Νταβός εμφανίστηκε ο κύριος Κίσινγκερ από το βαθύ παρελθόν και είπε πως ένα κομμάτι της Ουκρανίας θα έπρεπε να δοθεί στη Ρωσία ώστε να μην αποξενωθεί η Ρωσία από την Ευρώπη. Φαίνεται πως το ημερολόγιο του είναι στο 1938 κι όχι στο 2022. Νόμιζε πως μιλούσε σε άλλο κοινό, στο Μόναχο του 1938 κι όχι στο Νταβός. Παρεμπιπτόντως στο πραγματικό 1938 όταν η οικογένειά του διέφυγε από τη Ναζιστική Γερμανία, ο Κίσινγκερ ήταν 15 ετών και ήξερε πολύ καλά τί συνέβαινε και κανείς δεν τον άκουσε τότε να λέει πως θα έπρεπε να προσαρμοστούν όλοι στους Ναζί και να μην πολεμήσουν», ανέφερε σε μήνυμά του.
Επίθεση Ζελένσκι και στους New York Times
«Συμπτωματικά», ανέφερε στη συνέχεια, «διάφορα άρθρα έχουν εμφανιστεί σε δυτικά ΜΜΕ και αναφέρουν πως η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί σκληρές υποχωρήσεις και να παραχωρήσει εδάφη σε αντάλλαγμα για την ειρήνη. Ίσως οι New York Times να έγραψαν κάτι παρόμοιο το 1938, αλλά να σας θυμίσω, έχουμε 2022. Πίσω από αυτές τις αναλύσεις των μεγάλων γεωπολιτικών μυαλών που συμβουλεύουν την Ουκρανία να δώσει εδάφη δεν υπάρχει το ενδιαφέρον για το πώς το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, εκείνοι που ζουν στις περιοχές που παραχωρούνται. Ουσιαστικά δεν προτείνουν ειρήνη, αλλά την ανταλλαγή εδαφών για την οπτασία της ειρήνης. Θα έπρεπε να θυμούνται πως οι αξίες δεν είναι απλά μια λέξη».
«Σπάει» το ευρωπαϊκό μέτωπο
Τριγμοί στο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της Ρωσίας. Η Ιταλία και η Ουγγαρία προέτρεψαν την ΕΕ να ζητήσει ρητά για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ερχόμενες σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη που αποφάσισαν να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή με τη Μόσχα πριν από την τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.
Ένα προσχέδιο τελικής δήλωσης για τη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαΐου, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters (και με την ημερομηνία 19 Μαΐου), αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ακλόνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει αυτοάμυνα ενάντια στη ρωσική επίθεση», χωρίς να αναφέρει για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στη συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ την Παρασκευή (20/5), ο πρέσβης της Ιταλίας πρότεινε αλλαγές στο κείμενο λέγοντας ότι πρέπει να αναφέρεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να θέσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως έναν από τους πρώτους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσωπα που παρευρέθηκαν στη συνάντηση.
Ουγγαρία και Κύπρος στηρίζουν την Ιταλική πρόταση
Αυτή η πρόταση υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο, η οποία είναι από τα κράτη που επικρίνουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, πακέτο που έχει μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διχασμών στην Ε.Ε.
Η Ουγγαρία αντιτίθεται σε ένα σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ενώ η Κύπρος ανησυχεί για την προτεινόμενη απαγόρευση πωλήσεων σε Ρώσους πολίτες.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια ομιλία της στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός την Τρίτη, είχε μια επιθετική στάση για τη Ρωσία και δεν έκανε καμία αναφορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και την επιθετικότητα (του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν πρέπει να είναι μια στρατηγική αποτυχία», όπως είπε.
Το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει ότι η ΕΕ «παραμένει δεσμευμένη στην ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία».
Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής και η Λετονία έχει ζητήσει μια ακόμη πιο σαφή διατύπωση για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.
Προς «θερμό» καλοκαίρι με την Τουρκία– Γιατί ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση
Οι όροι της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ