«Φωτιά» στις τιμές, αλλά και ερωτηματικά για την ομαλή ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βάζουν τα «παιχνίδια» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, στη σκιά της αιματηρής σύγκρουσης.
Μικρό αλλά υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο οι χώρες της ΕΕ να καταλήξουν αυτή την εβδομάδα σε συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, άφησε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
“Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα”, δήλωσε ο Μπον και πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
Η Κομισιόν πρότεινε πρόσφατα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό, ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.
Η Ουγγαρία είναι ο σφοδρότερος πολέμιος του προγραμματισμένου αυτού εμπάργκο. Η πρόεδρος ωστόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες της με τον πρόεδρο Όρμπαν για το συγκεκριμένο θέμα.
Με σημερινή του ανακοίνωση ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης της Ουκρανίας ενημέρωσε ότι για λόγους ανωτέρας βίας θα διακόψει από τις 7 το πρωί της 11ης Μαΐου τη μεταφορά ρωσικού αερίου από τον σταθμό της Σοχρανίβκα.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή αιτία για την απόφαση αυτή, που έφερε μίνι ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου, είναι το γεγονός ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την περιοχή του συγκεκριμένου σταθμού συμπίεσης, με τη Σοχρανίβκα να βρίσκεται κοντά στο Λουχάνσκ.
Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, έναν αγωγό από τον οποίο μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, δηλαδή το ένα τρίτο του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.
Εναλλακτικά το Κίεβο προτείνει να μεταφερθεί η ροή αερίου προς το σημείο εισόδου της Σούτζα, περιοχή που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Για το ζήτημα, πάντως, τοποθετήθηκε με επίσημη ανακοίνωσή της η Gazprom, η οποία εξέφρασε την απορία της για τους… λόγους ανωτέρας βίας που οδήγησαν τις ουκρανικές αρχές σε αυτή την απόφαση.
Εκείνο, ωστόσο, που έχει σημασία είναι ότι η Gazprom υποστηρίζει πως η μεταφορά τέτοιας ποσότητας αερίου από τον σταθμό της Σούτζα δεν είναι εφικτή τεχνολογικά, αφήνοντας, έτσι, να αιωρείται το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα εφοδιασμού προς την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η είδηση αυτή έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία διέρρευσαν ευρωπαϊκά σχέδια για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ενεργειακής κρίσης σε περίπτωση που κλείσει η στρόφιγγα του αερίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται σε κοινοτικά σχέδια για μοιρασιά φυσικού αερίου, ενώ τα προτεινόμενα μέτρα για εθνικές πολιτικές περιλαμβάνουν τηλεργασία, χαμηλές θερμοκρασίες σε συσκευές και κτίρια και περιορισμό μετακινήσεων με τα Ι.Χ.